Kudarcot vallott az embercsempészet elleni EU-misszió

A fahajók megsemmisítése mindössze arra ösztönözte a csempészeket, hogy gumicsónakokat használjanak.
Kapcsolódó cikkek

A Földközi-tengeren történő embercsempészet kezelésére létrehozott EU haditengerészeti missziója nem érte el a célját, állítja a brit parlamenti bizottásg.

Az Operation Sophia névre hallgató megbízatás a Lordok Háza jelentése szerint semmilyen módon nem akadályozza az embercsempészek hajóit.

A fahajók megsemmisítése mindössze arra ösztönözte a csempészeket, hogy gumicsónakokat használjanak, amivel csak még komolyabb életveszélybe kerültek a bevándorlók – áll a jelentésben.

A missziót 2015-ben hívták életre, miután menekültek százai fulladtak vízbe, miközben Líbiából Olaszországba szerettek volna eljutni a tengeren. Az elmúlt egy évben kilencezer embert menekítettek meg az akcióval.

A brit parlamenti bizottság úgy véli, az Operation Sophia képtelen megbomlasztani az embercsempészet üzleti modelljét. 

Megjegyezték, a líbiai állam gyengesége a másik kulcs tényező az ügyben. Líbia nem kért támogatást a NATO-tagoktól, akik így katonai beavatkozás híján nem tudnak segíteni az országon.

Az Operation Sophia egyébként egy csecsemőről nevezték el, akit mentés közben szült meg édesanyja 2015 augusztusában Líbia partjainál.

(via BBC)