Észak-Korea pisztolyokat exportált Kongóba

Küldtek még mellé harminc kiképzőtisztet. AZ ENSZ-t persze nem tájékoztatták.

Észak-Korea pisztolyokat exportált és katonai kiképzőket küldött a Kongói Demokratikus Köztársaságba kétszeresen is megsértve a nemzetközi szankciókat – derült ki az ENSZ jelentéséből.

A Reuters brit hírügynökség még csütörtökön nyert bepillantást egy bizalmas dokumentumba, melyet az ENSZ-nek az a bizottsága készített, amely a Kongó ellen hozott nemzetközi szankciók betartására felügyel. A hattagú, független szakértőkből álló testület már februárban értesítette a világszervezet illetékeseit arról, hogy észak-koreai pisztolyok bukkantak fel kongói katonatiszteknél, továbbá kaphatók ilyenek az ország fővárosában, Kinshasában a feketepiacon. Az ENSZ-bizottság tudomása szerint Észak-Korea 30 kiképzőtisztet küldött Kongóba. Hogy pisztolyból hányat küldött, arról nem írt a Reuters, de azt tudatta, hogy a maroklőfegyverek még 2014 elején érkeztek a kongói Matadi kikötővárosba.

Észak-Korea kongói pisztolyexportjával kétszeresen is megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióit. Egyrészt az ázsiai kommunista országnak tilos fegyvert exportálnia, másrészt a Kongói Demokratikus Köztársaságot fegyverszállítási embargó sújtja. Az előírások szerint annak az országnak, amely fegyvert exportál, vagy katonai kiképzőket küld Kongóba, tájékoztatnia kell erről az ENSZ Biztonsági Tanácsának illetékes szankciós testületét.