Nagyon sokba fájna Németországnak, ha a britek kilépnének az EU-ból

A német gazdaság akár 45 milliárd eurót veszíthetne a jövő év végéig a Brexiten, ha Nagy-Britannia a júniusra kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból - ez derült ki a negyedik legnagyobb német pénzintézet, a DZ Bank csütörtökön ismertetett tanulmányából.
Kapcsolódó cikkek

Monika Boven, a bank közgazdásza Berlinben tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy Németország számára is nagy a tét, mivel Nagy-Britannia az egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere.

Ha a június 23-ra kiírt referendumon a britek a kilépés mellett döntenek, a német gazdaság már az év második felében elkezdi érezni ennek hatását.

A DZ Bank azt jósolja, hogy a Brexit esetén Németország bruttó hazai terméke (GDP) idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig csak 0,5 százalékkal növekszik, ha viszont Nagy-Britannia az unió tagja marad, idén 1,8, jövőre pedig 1,7 százalékkal bővülhet a német gazdaság. A legborúlátóbb forgatókönyv szerint akár enyhe recesszióba is kerülhet a német gazdaság az év vége felé.

A német kormány idén 1,7 százalékos, a jövő évre pedig 1,5 százalékos növekedést vár, de arról nem tett közzé számítást, hogy milyen hatást gyakorolhat a gazdaságra az esetleges Brexit.

A Nagy-Britanniába irányuló német export értéke tavaly csaknem 13 százalékkal 90 milliárd euróra növekedett, ami minden idők rekordjának számít. Ennél nagyobb értékben csak Franciaországba és az Egyesült Államokba exportáltak német javakat.