Egy ügy mellé állt az új londoni polgármester, Emma Watson és J. K. Rowling

Szobrot kaphat az angol szüfrazsettmozgalom.

London új polgármestere, Sadiq Khan keddi bejelentése szerint támogatja, hogy kiemelt helyen, a parlament előtti téren emeljenek szobrot a brit szüfrazsettmozgalom emlékére.

Khan arra a petícióra reagált, melyet többek közt olyan személyiségek írtak alá, mint J.K. Rowling, a Harry Potter könyvek írója, Emma Watson és Naomi Harris színésznők, Stella Creasy és Caroline Lucas parlamenti képviselők és Abi Morgan, A szüfrazsett című 2015-ös film forgatókönyvírója. A petícióban azt kérik, hogy a nők jogaiért harcoló mozgalom emlékére emeljenek egy női szobrot a parlament előtti téren, ahol olyan kiemelkedő férfiak szobrai állnak, mint Winston Churchill, Mahatma Gandhi és Nelson Mandela.

Az online petíciót Caroline Criado-Perez feminista aktivista indította. Ő vezette azt a kampányt is, melynek eredményeképpen Jane Austin brit író 2017-től felkerül a tízfontos bankjegyre.

Tizenegy szobor áll a Parliament Square-en, de egy sem nő

– írta Criado-Perez a petícióban. Hozzátette:

két év múlva lesz száz éve, hogy azok a nők megnyerték a harcot és kivívták a szavazati jogot. Megérdemlik, hogy megemlékezzenek róluk. Kapjanak szobrot a Parliament Square-en.

Khan magát büszke feministának nevezte a polgármesteri tisztért folytatott kampányban, amellyel végül a múlt heti választáson győzelmet aratott Boris Johnson felett.

Még meg kell vitatni a gyakorlati kérdéseket, de a polgármester támogatja, hogy megfelelő, kiemelt helyet találjanak a szobornak, legyen az a parlament előtti tér vagy bármely egyéb helyszín London belvárosában

– áll a hivatalos közleményben.

A nők szavazati jogáért, politikai és kulturális egyenjogúságáért küzdő mozgalom a 19. század végén indult Nagy-Britanniában. Két legismertebb tagja Emmeline Pankhurst, a mozgalom egyik alapítója és Emily Davison voltak. Utóbbi az 1913-as epsomi derbin a vágtató lovak elé vetette magát, és éppen V. György király lova taposta halálra.

Az I. világháború alatt az időközben több irányzatra szakadt szüfrazsettmozgalom felfüggesztette akcióit, és szervezete kapacitását a nemzet szolgálatába állította, tagjai önzetlenül ápolták a sebesült katonákat. Ennek eredményeként 1918-ban a 30 év feletti, férjezett angol nők megkapták a szavazati jogot. A teljes egyenlőségre még tíz évet kellett várni, 1928-ban szállították le a korhatárt 21 évre.