Közel százezer kísérő nélküli kiskorú kért menedéket tavaly az EU-ban

Az unió tagországaiban majdnem négyszer annyi kiskorú kért tavaly menedéket, mint egy évvel korábban.

Tavaly 88265 kísérő nélküli kiskorú kért menedéket az Európai Unió valamelyik tagállamában, többségük Afganisztánból érkezett, közölte legfrissebb jelentését az Eurostat uniós statisztikai hivatal hétfőn.

A jelentésből kiderül, hogy az unió tagországaiban majdnem négyszer annyi kiskorú kért tavaly menedéket, mint egy évvel korábban.

A 2008-2013-as időszakban számuk 11 ezerről 13 ezerre emelkedett, 2014-ben számuk csaknem megduplázódott, elérve a 23 ezret.

A hivatal arról tájékoztatott, hogy a kiskorúak 51 százaléka, mintegy 45300 gyermek afgán, akiknek több mint fele Svédországban kért menedéket. Magyarországon 8805 kiskorú folyamodott menekültstátusért, köztük 4875 afgán.

Őket a szíriaiak követik, akik a menedékkérő fiatalok 16 százalékát teszik ki. Németországon mintegy 4000, Svédországban hozzávetőleg 3800, Magyarországon 2240 szíriai kiskorú kér nemzetközi védelmet tavaly.

A jelentésből kiderül, hogy az unió országai között Magyarország a harmadik, ahol a legtöbb, kísérő nélküli kiskorú menedékkérőt regisztrálták. A 8805 védelemre jogosult gyermek 86 százaléka fiú, harmaduk 14 évesnél fiatalabb.

Az összes kiskorú menedékkérő háromnegyede Svédországban, Németországban, Magyarországon és Ausztriában jelentkezett a hatóságoknál.

Nemzetközi viszonylatban az afgánokat és a szíriaiakat az eritreaiak, az irakiak, a szomáliaiak, és a gambiaiak követik. Magyarországon az afgánokat és szíriaiakat a koszovóiak követték harmadikként.