Terrorvád miatt három évet kapott egy szíriai férfi Ausztriában

Azzal vádolták meg, hogy illegális olajüzletet folytatott, aminek hasznából az Iszlám Államot támogatta.

Három év börtönre ítéltek Ausztriában egy szíriai férfit, a vád szerint illegális olajkereskedelmet folytatott és annak hasznából az Iszlám Államot támogatta. A férfi tagadja a vádakat.

A 33 éves vádlott még 2014-ben adott be menedékkérelmet Ausztriában. Maga beszélt a rendőrségnek az olajkereskedelemről, amikor feljelentést tett kétezer eurója eltűnése miatt. Két másik személy, akikkel ugyanazon a menekültszálláson voltak, azt vallotta ellene, hogy azzal dicsekedett, hogy az Iszlám Állam tagja volt. Később a tanúk ezen enyhítettek, és más terhelő bizonyítékot sem találtak a férfi ellen. Ugyanakkor a kihallgatásokon többször ellentmondott korábbi vallomásainak.

A vádban szerepel, hogy a férfi 2013 és 2014 között Aleppóban kőolajat vásárolt, amit nagy nyereséggel adott tovább más országokban. Az ügyészek szerint tudatában volt annak, hogy törvénytelen dolgot tesz, és az Iszlám Államot támogatta a bevételből, így terrorista szervezetben való részvétellel is meggyanúsították.

A férfi ügyvédje szerint azonban védencének semmi köze az Iszlám Államhoz, piaci feltételeknek megfelelően vett dízel üzemanyagot Aleppóban, amit környékbeli kiskereskedőknek adott tovább áramfejlesztéshez. A vádlott azt mondta: Bassár el-Aszad és az Iszlám Állam tevékenységét egyaránt ellenzi, politikai aktivitása pedig abban merült ki, hogy részt vett néhány tüntetésen.

Azt is közölte, hogy a dízellel folytatott kereskedelmet azonnal abbahagyta, amint világos lett számára, hogy az ügyleteket már az Iszlám Állam felügyeli. Amikor pedig elkezdődtek a bombázások, családjával együtt Ausztriába menekült.

Az ítélet nem jogerős. (MTI)