A brazil elnök még egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy eltávolítsák

A törvényhozás felsőházában megalakult a Dilma Rousseff elleni eljárásról döntő bizottság.

Megalakult a brazil törvényhozás felsőházában az a bizottság, amelynek 21, többségében ellenzéki tagja arról tesz javaslatot, hogy folytatódjék-e vagy sem a költségvetési törvények megszegésével vádolt Dilma Rousseff elnök visszahívását célzó eljárás, amelyet az alsóházban a képviselők több mint kétharmada támogatott.

Hétfői megalakulása után a testület várhatóan május elején teszi le javaslatát a szenátus elé.

A munkáspárti (PT) elnök elleni eljárás lefolytatásához a 81 szenátor közül legalább 41-nek a támogatása szükséges. Amennyiben ez létrejön, Dilma Rousseffet akár fél évre felfüggeszthetik hivatalából, amíg a felsőház döntést hoz arról, hogy véglegesen eltávolítsák-e az elnököt a hivatalából.

A vizsgálat idején Rousseffet az alelnök, a Demokratikus Mozgalom Pártját (PMDB) vezető Michel Temer helyettesítené. A PMDB nemrég még a PT fő koalíciós partnere volt, nemrég azonban szakított a Munkáspárttal. Rousseff árulással vádolta alelnökét emiatt, és azt rótta fel neki, hogy megpróbálja eltávolítani hivatalából.

A 2011 óta hatalmon lévő Dilma Rousseff visszahívását a költségvetési törvények megsértésének, ezen belül is a költségvetési mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt kezdeményezték. Az ellenzék emellett azzal vádolja az államfőt, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányát vesztegetésekből finanszírozták. Politikai ellenfelei a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant és hónapok óta súlyos belpolitikai válságot okozó korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozzák az elnököt, de Rousseff hivatalosan nem gyanúsítottja az ügynek.

(Reuters, MTI)