Hárommilló ember maradt ivóvíz nélkül Chileben

Annyi volt az eső, hogy elsavasodott az ivóvíz. Egy teljes napra.

Csaknem hárommillió ember maradt ivóvíz nélkül legalább 24 órára szombaton Chile fővárosában, Santiagóban, miután a heves esőzések elsavasították a nagyváros ivóvízét biztosító Maipo folyót, és emiatt be kellett szüntetni a vízszolgáltatást.

A santiagói hatóságok rendkívüli állapotot rendeltek el, megnyitottak 45 ivóvíztározót, és több mint 60 vízszállító tartálykocsit mozgósítottak a lakosság vízellátására.

Az internetes közösségi oldalakon olyan fotók jelentek meg, amelyeken emberek ezrei rohamozzák meg a bevásárlóközpontokat palackos ivóvízért, és ürítik ki a polcokat percek alatt.

A péntek óta zuhogó eső földcsuszamlásokat és kőomlásokat okozott, elszennyezve a Maipo folyót és annak egyik oldalfolyóját, a Mapochót. Az 5,7 milliós metropolisz vízellátását biztosító Aguas Andinas vállalat ezért úgy döntött, hogy Santiago 52 kerületéből 27-ben legalább 24 órára elzárja a vizet.

A helyzet súlyosságára való tekintettel a hatóságok vörös riasztást rendeltek el a főváros körzetében, lehetővé téve a szükséges intézkedések gyors alkalmazását.

Címkék: ivóvízchile