Zöld utat kapott az új ukrán kormány

Csak az egészségügyi tárca élén nincs még vezető. Új minisztériumot állítottak fel.

Volodimir Hrojszman miniszterelnökké történt kinevezése után az ukrán parlament jóváhagyta csütörtökön az új kormány tagjait. A kabinet összetételét 239-en támogatták a 450 tagú törvényhozásban, a szavazáskor 367 képviselő volt jelen az ülésteremben. Az egészségügyi tárca élére egyelőre nem találtak vezetőt.

A miniszterelnök első helyettese az Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő vezette Népi Fronthoz tartozó Sztepan Kubik lett, aki egyben a gazdaságfejlesztési minisztériumot is vezeti. 2014 februárja és júniusa között az ukrán jegybank elnöke volt. A korábbi kormány két miniszterelnök-helyettese – Vjacseszlav Kirilenko és Hennagyij Zubko – megmaradtak tisztjükön, a jelenlegi kormányfőnek viszont kettő helyett összesen hat helyettese lett.

Új minisztériumot állítottak fel

Arszenyij Jacenyuk kormányából az új kabinetben is posztján maradt Pavlo Klimkin külügy-, Sztepan Poltorak védelmi, Arszen Avakov belügy-, Pavlo Petrenko igazságügy-, Jurij Sztec tájékoztatáspolitikai, valamint Ihor Zsdanov ifjúsági és sportminiszter.

A pénzügyminiszteri tárca élén Natalja Jareszkót Olekszandr Daniljuk váltja az új, jelenleg 21 tagú kabinetben. Eszerint a korábbi előrejelzésekkel ellentétben nem Ivan Miklos volt szlovák miniszterelnök-helyettes lett az ukrán kormány pénzügyminisztere, mert nem volt hajlandó lemondani szlovák állampolgárságáról.

A kabinetminiszter Olekszandr Szajenko lett, aki eddig a parlament elnökének titkárságát vezette. Az új infrastrukturális miniszter Volodimir Omeljan, az energetikai miniszter Ihor Noszalik, az agrártárca vezetője pedig Tarasz Kutovij lett. Az oktatási minisztérium élére Lilija Hrinevics, a kulturális tárcáéra Jevhen Niscsuk került.

Új minisztérium jött létre “az ideiglenesen megszállt területekkel és a belső menekültekkel” kapcsolatos kérdések kezelésére, amelynek vezetője Vadim Csernis lett.