Románia kanadai vízummentességet szeretne

Bukarest felülvizsgálta az álláspontját az Európai Unió és Kanada közötti viszonyról, eltörölné a románok vízumkötelezettségét Kanadában.

Románia “csalódottan” vette tudomásul, hogy a vízummentességről az EU és Kanada között két éve kezdődött párbeszéd

nem vezetett eredményre,

annak ellenére, hogy Kanada a biztonságos országok közé sorolta a “térség többi uniós tagállamához hasonló helyzetben lévő” Romániát, amely “egyértelmű előrelépéseket” tett a kanadai elvárások teljesítése érdekében.

A bukaresti sajtóközlemény egyértelműen utal arra, hogy a román “hozzáállás” megváltozása az uniós jóváhagyás előtt álló EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodásra is kiterjedhet, azt sugallva, hogy Románia nem fogja támogatni a megállapodást, ha polgárait Kanada továbbra is hátrányos megkülönböztetésnek teszi ki.

A Mediafax szerint az Európai Bizottság (EB) azt fontolgatja, hogy a kölcsönösség elvén vízumkötelezettséget vezessen be az Egyesült Államokkal és Kanadával szemben, így gyakorolva nyomást Washingtonra és Ottawára

amerikai beutazását nehezítő korlátozások megszüntetése végett. Az EB kedden felkérte az Európai Parlamentet, hogy július 12-ig foglaljon állást a kérdésben.

(MTI)