Kínától szerezne pénzt a Roszatom

Ha az ázsiai országtól vásárol a Roszatom berendezéseket, azt a kínai bankok egy az egyben meghitelezik.

A Roszatom pénzügyi vezetője azt mondta, hogy amint kedvezővé válnak a piaci feltételek, a cég megfontolná eurókötvény kibocsátását, miközben azt tervezi, hogy bővíti együttműködését a kínai bankokkal.

Ilja Rebkov, az orosz állami atomenergetikai konszern pénzügyi vezetője az Atomnij Ekszpert című orosz szakkiadványban megjelent interjúban egyebek között arról beszélt, hogy ha az ázsiai országtól vásárol a Roszatom berendezéseket, azt a kínai bankok egy az egyben meghitelezik. Lehetséges szabadon felhasználható hitel felvétele is, igaz ennek összege nem túl nagy, 100-200 millió dollár. A kínai hitelek kamata “teljesen versenyképes” – mondta.

Az orosz polgári atomipart összefogó cégcsoportnak, az Atomenergopromnak az orosz bankok jelenleg 12-12,5 százalékos kamat mellett nyújtanak hitelt. Az Atomenergoprom hitelportfóliójában az átlagos kamatszint nem éri el a 10 százalékot, ami kisebb a jegybank jelenlegi 11 százalékos alapkamatánál. Ilja Rebkov ezt azzal indokolta, hogy az Atomenergoprom hiteleinek döntő részét 2012 és 2014 eleje között vette fel, amikor még kedvezőbbek voltak feltételek.

Címkék: hitelkínaroszatom