A menekültválság az Európába érkezők szemszögéből – Fotósorozat

A német fotós, Kevin McElvaney decemberben bejárta a válság négy fontos helyszínét – Izmirt, Athént, Leszboszt és Idomenit –  tizenöt menekültnek adott filléres, eldobható fényképezőgépeket, hogy rögzítsék útjukat választott céljukig, az elkészült fotókat pedig juttassák vissza neki.

A kísérlet kezdete után három hónappal a gépek közül hét ért célba: egy elveszett, kettőt az országhatárokon koboztak el, kettő továbbra is a céljuk felé tartó menekültek tulajdonában van, három pedig gazdájukkal együtt tűnt el.

A #RefugeeCameras nevet kapott projekttel McElvaney egy merőben új szemszögből – az Európába érkezőkéből – szerette volna bemutatni az eddigi legjobban dokumentált történelmi eseményt, a menekültválságot, de lehetőséget is akart biztosítani, hogy fotókon át dokumentálhassák útjukat új hazájuk felé.

Zakaria, Szíria

Az Izmirből indult férfi a Görögországhoz tartozó Chios szigetére tartott. Ma Berlinben él.

Úton Izmirből Európa felé

A túlterhelt csónakokban ötven-hatvan emberrel utaznak együtt

Chioshoz közeledve egy görög halászhajó kapitánya mutatja nekik az irányt egy biztonságos öböl felé

A hajó két utasa


Hamza, Aleppo, Szíria

Az Izmirből indult Hamza barátjával, Abdulmonemmel együtt használta a gépet. Mindketten egy névtelen görög szigeten értek partot. Hamza ma Münchenben, Abdulmonem pedig Rostock közelében él.

Csuromvizes kisfiú a kavicsos tengerparton, röviddel a szárazföld elérése után

Az emberek egymást segítik ki a csónakokból. Önkéntesek nincsenek a környéken.

Hamza két kisfiúval

Miután elhagyták a partot, egy közeli falu felé vették az irányt. Ruháikból továbbra is csavarni lehet a vizet, víztartalékuk pedig igen szűkös.


Firasz, Irak

A városa megszállása miatt szülőföldjét elhagyó fiú Leszbosz szigetén, a Moria regisztrációs táborban kapta meg a fényképezőgépét. Az ISIS mindent elvett tőle, még barátnőjét is. A gyermekeket megölték, a nőket pedig megerőszakolták. Családja továbbra is Irakban él, a fiú viszont útlevele elvesztése után elindult Európa felé, hiszen a jazidi kisebbség tagjaként nem sok esélye maradt a túlélésre. Ma a németországi Hildesheimben él.

Az apró tűz körül melegedő csoport utolsó ruháit és szemetet éget, mivel a nedves fa nem kapott lángra, a buszra pedig nem szállhatnak fel.

Tömött vonatból kinéző menekültek, valahol Macedóniában. Az ajtók egész úton nyitva maradtak.

Szerbiában egy időre megálltak, hogy a környező erdőkben ehető bogyókat, vagy ételt keressenek. Sokan ezen a ponton már teljesen felélték utolsó tartalékaikat.


Amer, Szíria

A Leszbosz szigetén megismert fiú örült, hogy csatlakozhat a projekthez, de nem készített túl sok fotót. Bátyjával, Hasemmel együtt utazott, ma mindketten a németországi Verdenben élnek.

Hasem és Amer a leszboszi Mytillini kikötöjében, háttérben egy óriási komppal, ami a menekülteket és a turistákat szállítja Athénba.

Túlzsúfolt vonat Németországban


Diáb, Szíria

Az Aleppóból érkezett matematikatanár az Athénból Idomenibe tartó buszon kapta meg a gépet. Feleségével és fiával, Kerimmel együtt utazott.

Diáb felesége és fia Idomeni bejárata előtt

Németország felé tartva a kisfiú barátokat is szerzett

Egy macedóniai átmeneti szálláson, plédekbe burkolózva

Átmeneti szálláson, valószínűleg Németországban


Szaid, Irán

Diábhoz hasonlóan az Iránból Szaid is az Athénból Idomenibe tartó buszon kapta meg a fényképezőgépét. A férfinak azért kellett elhagynia a hazáját, mert korábban áttért a kereszténységre, és emiatt könnyen bebörtönözhették, vagy akár meg is ölhették volna. Útja kalandos volt: ahhoz, hogy átjusson a macedón-német határon, afgánnak vallotta magát, hiszen irániak 2015 november 17. óta nem kelhetnek át a Balkánon. Németországban aztán tisztázta a helyzetet, ma pedig Hanauban él.

Egy szír apa gyermekével együtt alszik az Idomenibe tartó buszon

A hatóságok papírokat osztanak, melyekkel a menekültek átkelhetnek Macedónián. A hibás, vagy hiányos dokumentumok miatt engedélyt nem kapott családoknak a határ görög oldalán kellett maradniuk.

Egy önkéntes kisgyerekeket szórakoztat a horvét-szlován határnál létrehozott ideiglenes táborok egyikében

A vonat mosdójának ajtaja előtt ülő emberek a Macedóniából Szerbiába tartó vonaton, melyre a 25 eurós (7800 forintos) jegy megváltása után szállhattak fel

 

 

Mohammad, Szíria

Mohammad is egy buszon, Idomeni közelében kapta meg a gépét. A férfi legnagyobb vágya, hogy az összes szíriai biztonságosan, minden gond nélkül érje el Európát, az emberek pedig segítik és támogatják majd őket. Sok fiatal társához hasonlóan ő is azért hagyta el szülőföldjét, hogy elkerülhesse a besorozást.

Barátaival egy macedóniai táborban, várva a továbbhaladásra

A menekültek minden lehetőséget kihasználnak az alvásra, itt például egy kisfiú egy csoportnyi férfi közt alszik, akik minden oldalról melegen tartják.

Plédekbe burkolózva egy ideiglenes táborban