Ha Szíriát bukja az ISIS, Európa az új frontvonal

Szerda estére szinte biztossá vált, kik tehetők felelőssé az előző napi brüsszeli merényletekért, amiknek már 300 sérültje van. Személyes történetek, világpolitika, nyomozás élő közvetítésünkben.

Ahogy gyengül az Iszlám Állam Szíriában és Irakban, úgy erősödik Európában, és helyezi át ide a frontot – írta meg Daniel Byman, a Brookings Intézet elemzője a New York Timesba. Byman szerint a Közel-Keletről hazatérő, háborút megjárt harcosok jelentik a fő veszélyt, akiknek az adott európai otthonukban is vannak kapcsolataik, így önfenntartóvá teszik az erőszak körét.

“Barátok toboroznak barátokat a dicsőség és Isten ígéretével” – fogalmaz Byman. Szerinte Európában hiányzik a bizalom a muszlim közösségek és a többségi társadalom között. Az Egyesült Államokban azért ritkák a nagy iszlamista merényletek, mert a muszlim közösségek egyből jelentik a rendőrségnek a gyanús tagjaikat. Európában ennek a dolognak a szélsőjobb előretörése se segít. Fonák módon így előbb fogják az ISIS-t a nyugati országok Szíriában és Irakban megtörni, mint Európában.