Afganisztánban nem nőtt tovább az Iszlám Állam

Kudarcba fulladt az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek az afganisztáni terjeszkedésre tett kísérlete.

Kudarcba fulladt az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek az afganisztáni terjeszkedésre tett kísérlete, közölte pénteken Wilson Shoffner, az afganisztáni amerikai és NATO-erők szóvivője pénteken.

A tavaly nyáron megkezdett légicsapásoknak köszönhetően már csak a Pakisztánnal határos keleti Nangarhar tartomány egy körzetében vannak jelen az Iszlám Állam fegyveresei.

A légi hadműveletek kezdetekor még hat-hét tartományban tevékenykedtek a dzsihadisták – mondta Shoffner. Hozzátette: visszaszorításuk nem jelenti azt, hogy nem fenyegetik a közép-ázsiai országot és térséget.

A szóvivő szerint az Iszlám Állam terjeszkedése azért sem volt sikeres, mert nem kaptak támogatást “kívülről”, illetve valószínűleg a tevékenységüket nem irányították az IÁ “központjából”, Szíriából vagy Irakból. Hozzátette, hogy az afganisztáni tálib mozgalom fegyveresei is nyomást gyakoroltak az Iszlám Állam ottani csoportjaira.

Az afgán hadsereg öt hete a szárazföldön is nagyszabású hadműveletet folytat a dzsihadisták ellen. Shoffner nyilatkozatának ellentmond, hogy a biztonsági erők jelenleg is legalább négy körzetben harcolnak.