Lelőtték a palesztin nőt, aki nekihajtott egy izraeli katonának

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel.

Nekihajtott egy izraeli katonának autójával egy palesztin nő pénteken az Izrael által megszállt Ciszjordániában, mire a katona társai agyonlőtték – közölte a hadsereg. Az eset Gus Ecion zsidó telepesfalu mellett történt, egy útkereszteződésnél.

A katona megsérült, kórházba kellett szállítani. A helyszínen tartózkodó társai a helyzet veszélyessége miatt lelőtték a támadót. A járművében egy kést találtak

– olvasható a hadsereg közleményében.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint általában késeléses merényletekkel. Ezt egyre többen “a harmadik intifádának” (palesztin felkelésnek) tekintik. A merényleteknek eddig 28 izraeli és egy amerikai állampolgár lett halálos áldozata, az izraeli biztonsági erők pedig 173 palesztint öltek meg, akik közül 115 volt merénylő, a többieket legnagyobb részt erőszakos tüntetéseken lőtték le.

A támadások közvetlen kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában szereplő feltételezés volt, miszerint az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye. Palesztin vezetők azt mondják, hogy sok palesztin kétségbeesésében követ el merényletet amiatt, hogy nincs előremozdulás a független palesztin állam létrejötte felé. Izrael viszont azt állítja, hogy az erőszakcselekményekre vezetőik buzdítják a palesztinokat.