Dönthet az ENSZ az Észak-Korea elleni szankciók szigorításáról

John Kerry amerikai és Vang Ji kínai külügyminiszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsában nemsokára sikerül megállapodásra jutni.

John Kerry amerikai és Vang Ji kínai külügyminiszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsában nemsokára sikerül olyan megállapodásra jutni, amely tovább szigorítja a szankciókat Észak-Korea ellen.

A két miniszter Washingtonban tárgyalt kedden. Megbeszéléseik fő témája Észak-Korea volt, s a tárgyalások után mindketten bizakodóan nyilatkoztak, jelentős előrehaladásról beszéltek.

Kerry szerint mind Washingtonban, mind Pekingben alaposan megvizsgálták az elkészült határozattervezetet, és ha mindkét fővárosban végleg elfogadják, akkor a korábbiaknál jóval szigorúbb szankciókat előirányzó határozat születhet Észak-Korea ellen a nukleáris és rakétaprogram miatt.

Konkrét időpontot azonban sem az amerikai, sem a kínai külügyminiszter nem jelölt meg a BT-döntésre.

Nem sokkal Kerry és Vang tárgyalásai előtt, a kongresszus fegyveres erőkkel foglalkozó szenátusi bizottságának meghallgatásán Harry Harris admirális kérdésekre válaszolva azt fejtegette, hogy megítélése szerint Kína hegemóniára törekszik Kelet-Ázsiában. Kína hivatalosan cáfolja, hogy agresszív szándékai volnának a térségben, s azt állítja, hogy védelmi célokat szolgálnak a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigetein folytatott építkezései, ráadásul az ő felségterületéről van szó, és a védelem erősítése a nemzetközi közösség javát is szolgálja.

Harris admirális a szenátusi bizottság előtt azt a véleményét fejtette ki, hogy a radar- és rakétavédelmi rendszerek egyértelműen megváltoztatják a hadműveleti területet, s ezzel Kína – Harris megfogalmazásában – “militarizálja a Dél-kínai-tengert”.

(MTI)