Telefonon egyeztetett Obama és Erdogan

A török elnök korábban azt mondta, hogy az Ankarában robbantást végrehajtó szíriai kurd csoport amerikai fegyvereket használt polgári lakosok ellen. Obama felhívta.

Barack Obama washingtoni idő szerint pénteken délután felhívta telefonon Recep Tayyip Erdogan államfőt, és segítséget kért tőle a szíriai Kobani városát körülzáró Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. Erdogan korábban azt nyilatkozta, hogy az Ankarában robbantást végrehajtó szíriai kurd csoport amerikai fegyvereket használt polgári lakosok ellen.

A Fehér Ház közleménye szerint az Obama-Erdogan megbeszélést a Kobani körül kialakult helyzet és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen teendő újabb lépések kérdése uralta. Az amerikai elnök egyúttal megbecsülését fejezte ki a török államfőnek azért, mert hazája több mint egymillió szíriai menekültet fogadott be, köztük éppen a török-szír határon lévő Kobaniból menekülőket is. A két politikus – a Fehér Ház közleménye szerint – megvitatta az afganisztáni helyzetet is.

A török államfő korábban azt nyilatkozta, hogy az a kurd csoport, amelynek öngyilkos merénylője szerdán Ankarában elkövette a robbantást – s amely önmagát a Kurdisztáni Szabadság Sólymainak nevezi – amerikai fegyvereket használt polgári lakosok ellen. Az amerikai külügyminisztérium pénteken cáfolta ezt, s közleményében leszögezte: “az Egyesült Államok semmiféle fegyvert nem adott a kurd milicisták csoportjának”.

Washington egyébként a szíriai kurd harcosokat hasznos szövetségesnek tekinti az Iszlám Állam dzsihadistái elleni harcban, Ankara azonban terrorista csoportoknak minősíti őket, amelyek kapcsolatban állnak a törökországi kurd lázadó csoportokkal.

A kurd erők ágyúzásának beszüntetését is kérte Obama

Barack Obama amerikai elnök a Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milícia észak-szíriai állásainak beszüntetését is kérte Recep Tayyip Erdogan török államfőtől. Obama elnök közölte török kollégájával, hogy Törökországnak jogában áll megvédenie magát, és az YPG északnyugat-szíriai előrenyomulásai miatti aggodalmának adott hangott.

Úgy fogalmazott, hogy a kurd fegyvereseknek nem lenne szabad kihasználniuk az Aleppó tartományban dúló harcokat ahhoz, hogy további területeket vonjanak irányításuk alá – közölte a Fehér Ház.

Ugyanakkor az amerikai elnök megkérte Erdogant arra, hogy Törökország tanúsítson “önmegtartóztatást”, és fejezze be a kurdok ágyúzását az észak-szíriai területeken.

Ankara korábban tudatta: nehezményezi, hogy a Nyugat, kiváltképpen az Egyesült Államok nem minősíti az YPG-t terrorista szervezetnek. A török kormány szerint a Népvédelmi Egységek a nemcsak általa, de Washington és az Európai Unió által is terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető, ezért a szíriai kurd milícia is terrorista csoportnak minősül.

A helyzetet bonyolítja, hogy Törökország szerint az YPG áll a 28 halálos áldozatot követelő szerdai ankarai robbantásos merénylet hátterében, s emellett azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a szíriai kurdok amerikai fegyvereket használtak polgári lakosok ellen.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy az YPG követte el a szerdai ankarai merényletet, s ugyancsak felszólította Ankarát a tüzérségi támadások beszüntetésére a kurd harcosok ellen.

Washington egyik leghatékonyabb szövetségese az Iszlám Állam dzsihadistái ellen Szíriában az YPG.

(MTI)