Eltiltották hivatalától a sepsiszentgyörgyi polgármestert

A román korrupcióellenes ügyészség gyanúsította meg azzal, hogy nem rendeltetésszerűen használt fel egy közpénzből kifizetendő hitelt.

Eltiltották hivatala gyakorlásától Antal Árpádot, a romániai Sepsiszentgyörgy polgármesterét. A városvezetőt azzal gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség, hogy rendeltetésétől eltérő célra használt fel egy olyan hitelt, melyet közpénzből kellett visszafizetni. Őrizetbe ugyan nem vették, de hatvan napra felügyelet alá helyezték Antalt.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2009 októberében határozott arról, hogy 3,7 milliárd forintnyi hitelt vesz fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól a város infrastruktúrájának fejlesztésére. A hitelszerződést egy évvel később, 2010 novemberében kötötték meg. A DNA szerint Antal Árpád a képviselőtestület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 1,3 milliárd forintnyi összeg rendeltetését, és 170 millió forint kárt okozott ezzel az önkormányzatnak.

A vádhatóság szerint Antal törvénytelenül foglalta bele a munkák kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát. Ezeket egy 2006-os törvény szerint a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania. Az érintett cég ellen is eljárás indult.

Az ügyészség rendelkezése szerint Antal a következő 60 napban nem töltheti be polgármesteri hivatalát, nem érintkezhet az ügyben érintett emberekkel, csak a hatóságok engedélyével hagyhatja el Romániát és rendszeresen jelentkeznie kell egy kijelölt rendőrőrsön.

A polgármester az MTI-nek azt mondta: teljesen biztos abban, hogy törvényesen jártak el, de mivel szokatlan, hogy az önkormányzat külföldi banktól vesz fel hitelt, az ellenőrző hatóságok nem jártasak az erre vonatkozó szabályokban.