Az oroszoknál robbantott volna az Iszlám Állam

Terrorizmus miatt vádat emeltek az orosz hatóságok az Iszlám Állam hét feltételezett tagja ellen.

Terrorizmus miatt vádat emeltek az orosz hatóságok az Iszlám Állam hét feltételezett tagja ellen, akiket a múlt héten vettek őrizetbe az oroszországi Jekatyerinburgban, közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A szóban forgó személyek Moszkvában, Szentpétervárott és Szverdlovszk megye központjában, Jekatyerinburgban akartak merényleteket elkövetni.

Az őrizetbe vetteknél tartott házkutatás során a hatóságok robbanószerkezetek készítésére alkalmas laboratóriumra bukkantak. A rejtekhelyen elektronikus gyújtószerkezeteket, lőfegyvereket, gránátokat, robbanószerkezetek alkotóelemeit, valamint szélsőséges ideológiát hirdető irodalmat foglaltak le.

A nyomozás feltárta, hogy a Törökországból érkezett iszlamisták a terrorcselekmények elkövetése után Szíriába akartak távozni, hogy részt vegyenek az Iszlám Állam harcaiban. A csoport Oroszország és a közép-ázsiai köztársaságok állampolgáraiból szerveződött.

Az orosz titkosszolgálatok adatai szerint az IÁ-ban egy különleges alegység tevékenykedik, amely oroszországi és európai terrorcselekményeket készít elő. A “Félkarú” ragadványnevén ismert Ahmed Csetajev vezette csoportban többségében észak-kaukázusiak vannak.

(MTI)