A török miniszterelnök Kijevben terroristázta le az oroszokat

Oroszország úgy viselkedik Szíriában, mint egy terrorszervezet, ha pedig ezt tovább folytatja, és civileket kényszerít menekülésre, akkor erre

Oroszország úgy viselkedik Szíriában, mint egy terrorszervezet, ha pedig ezt tovább folytatja, és civileket kényszerít menekülésre, akkor erre Törökország “nagyon határozott választ ad” – jelentette ki Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn Kijevben Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

A török kormányfő emberiesség elleni bűntettek elkövetésével vádolta meg Oroszországot, és felszólította a világközösséget, hogy tegyen határozott válaszlépéseket.

Oroszország, és az olyan terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam számos, emberiesség elleni bűncselekményért felelősek Szíriában, és erre a nemzetközi jog keretein belül kell válaszolni

– fogalmazott Dovutoglu.

A török politikus szerint míg ő Kijevben tárgyalt, Oroszország légi csapást mért Szíriára a török határ közelében, eltalált egy iskolát és egy kórházat, aminek következtében sokan meghaltak.

Az ukrán-orosz konfliktusra rátérve leszögezte, hogy Törökország a Krím félszigetet Ukrajna szerves részének tekinti. Kiemelte, hogy Ukrajna országa stratégiai partnere, és köszönetet mondott Kijevnek, amiért számos kérdésben szolidáris volt Törökországgal.

Jacenyuk a maga részéről szintén megköszönte vendégének, hogy a török nép támogatja Ukrajna területi egységét és “az orosz agresszió elleni harcát”.

A két miniszterelnök jelenlétében hitelmegállapodást írtak alá, amely alapján Ankara 50 millió dollár kölcsönt folyósít Kijevnek.