Megadják magukat az oregoni épületfoglalók

Az Oregonban egy szövetségi épületet hat hete elfoglalva tartó felfegyverkezett milicisták arra készülnek, hogy megadják magukat, közölte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda.

Az Oregonban egy szövetségi épületet hat hete elfoglalva tartó felfegyverkezett milicisták arra készülnek, hogy megadják magukat, közölte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A milicisták és a hatóságok erőpróbájában várható fordulat előzménye, hogy szerdán este letartóztatták azt a nevadai farmert, akinek a fiai irányítják az akciót.

Már csupán négyen tartózkodnak az elfoglalt vadvédelmi központban – amely a szövetségi kormány épülete – Oregon állam keleti vidékén, de az FBI közlése szerint még csütörtökön mind a négyen megadják magukat.

Az FBI bejelentette, hogy szerdán este az oregoni Portlandben letartóztatták Cliven Bundy 74 éves nevadai farmert, akinek a fiai kezdték el és szervezték az épületfoglaló akciót. Az idősebb Bundyt akkor tartóztatták le, amikor az elfoglalt szövetségi épülethez igyekezett, hogy támogassa a milicistákat, akik akciójukkal a szövetségi kormánnyal fennálló – földterületek tulajdonlása körüli – vitára akarták felhívni a figyelmet. Cliven Bundyt most összeesküvés és fegyverviselés vádjával állítják bíróság elé.

Az elmérgesedett vitában, amely pár nappal ezelőtt halálos áldozatot is követelt, most egy nevadai republikánus képviselőnő, a Bundy fivéreket támogató Michele Fiore próbál közvetíteni.

A hat hete tartó épületfoglalás azóta teremtett egyre feszültebb helyzetet, mióta az FBI január végén letartóztatta az akciót irányító Bundy fivéreket, Ammon és Ryan Bundyt, valamint tíz milicistát, a csapat szóvivőjét pedig halálos lövés érte. A rendőrség szerint baleset történt. A többi négy protestáló azonban kitartott, mondván, így tiltakozik az ellen, hogy a szövetségi kormány ellenőrzése alá vonjon köztulajdonban lévő területeket. Azt is követelik, hogy bocsássák szabadon azt a két bebörtönzött farmert, aki felégette a birtokát, és a tűz átterjedt szövetségi tulajdonban lévő területekre is.

(MTI, Reuters)