Ultimátumot adnak Görögországnak a nagykövetek

Három hónapon belül rendbe kellene tenni a határellenőrzést, vagy visszaállíthatják a belső határellenőrzést.

Felszólították Görögországot az EU tagállamainak Brüsszelbe delegált állandó nagykövetei, hogy három hónapon belül szüntesse meg a schengeni övezet külső határának védelmében mutatkozó komoly hiányosságokat.

Erről a nagykövetek szerdai ülésén határoztak. Kevesen gondolják ugyan, hogy Görögország képes lesz eleget tenni az ajánlásoknak, de ha pénteken hivatalosan is elfogadják a döntést, akkor lehetőség lesz arra, hogy a schengeni övezeten belül is visszaállítsák egy időre a határellenőrzést.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán Brüsszelben arra figyelmeztetett: senki nem szeretné azt, hogy az olyan régiókat, mint például az Olaszország és Ausztria határvidékén fekvő Tirolt, újra mesterségesen kettéosszák az állandó határellenőrzésekkel. Az EU tanácsadó szerveként működő Régiók Bizottsága a jövő héten esedékes EU-csúcson arra fogja figyelmeztetni az állam- és kormányfőket, hogy a határellenőrzések visszaállítása nem lehet megoldás a biztonság és védelem iránti megnövekedett igényekre. Ezzel évente akár 18 milliárd eurótól is elesne az európai közösség, és a belső piacot is aláásná. (MTI)