Menekültek: a németek tovább szigorítanának

Megnehezítenék a határozatlan idejű tartózkodási engedély megszerzésének feltételeit.

Németországban további menekültügyi szigorításokat sürget az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik alelnöke. Thomas Strobl egy hétfői lapinterjúban kifejtette, hogy meg kell nehezíteni a határozatlan idejű tartózkodási engedély megszerzésének feltételeit.

A márciusi helyi törvényhozási (Landtag) választásra készülő Baden-Württemberg tartományi CDU-szervezet vezetője a Die Welt című lapban megjelent interjúban hangsúlyozta: szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy a menekültek három év után “gyakorlatilag automatikusan” megkapják a határozatlan időre szóló tartózkodási engedélyt, függetlenül attól, hogy “legalább kezdő szinten megtanultak-e németül és képesek-e eltartani magukat”.

Ez a gyakorlat hátráltatja a társadalmi beilleszkedést, ezért meg kell változtatni, világossá kell tenni, hogy a Németországban maradás joga “nem jár ingyen”, mondta a CDU politikusa.

Javaslata szerint be kell vezetni, hogy a határozatlan idejű tartózkodási engedély kiállításához igazolni kell, hogy a kérelmező “rendesen megtanult németül”, legalább alapszinten ismeri a német jogrendszert és a társadalmi berendezkedés alapelveit, nem követett el bűncselekményt Németországban és tud magáról gondoskodni.

Az önfenntartási képességet legkevesebb 60 havi nyugdíjjárulék befizetésével kell bizonyítani, emelte ki Thomas Strobl.

A CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) nagykoalíciós kormánya a múlt héten fogadott el egy újabb menekültügyi reformcsomagról, amely szinte kizárólag szigorításokat tartalmaz.

A menedékkérők számának csökkentését szolgáló intézkedéscsomag a tervek szerint március elején lép hatályba, bár a kormánydöntés után kiújult a vita a koalíciós pártok között a családegyesítés lehetőségének korlátozásáról, ezért a jogszabály-módosító javaslatokat még nem terjesztették a törvényhozás elé. A kiskorúak családegyesítési joga körüli nézeteltérést a CDU-s vezetésű belügyminisztérium és az SPD-s vezetésű igazságügyi minisztérium igyekszik rendezni.

A csomag legfőbb eleme, hogy gyorsított eljárással döntenek a biztonságos országokból származó, a hatóságokkal nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott vagy a menekültstátus megszerzésével nem először próbálkozó menedékkérőkről. Esetükben a menedékjogi kérelmet egy hét alatt kell elbírálni, a döntés elleni jogorvoslatra pedig legfeljebb további két hét áll rendelkezésre. A gyorsított eljárás alá vont kérelmezőket elkülönítve helyezik el.

Továbbá két évre felfüggesztik az úgynevezett oltalmazotti státusban lévők családegyesítési jogát. Ilyen jogállást azok kapnak, akik nem felelnek meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de nem lehet hazaküldeni őket, mert ott súlyos sérelem érheti őket.

Kiemelt kép: 24.hu, Neményi Márton