EP: népirtás, amit az ISIS művel

Különböző szíriai és iraki kisebbségeket üldöz és irt szisztematikusan az Iszlám Állam, az Európai Parlament szerint ez már genocídium.
Kapcsolódó cikkek

Népirtásnak minősítették az Iszlám Állam (IÁ) közel-keleti etnikai és vallási kisebbségek ellen elkövetett rémtetteit az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi ülésén. Az EP-képviselők többsége által elfogadott határozat azonnali cselekvésre szólítja fel a nemzetközi közösséget az életveszélyben lévők védelméért.

A törvényhozók határozottan elítélték a főként Irakban és Szíriában tevékenykedő milíciát, a keresztények, jazidik, türkmének, síiták és más kisebbségek ellen elkövetett súlyos bűntetteket. E jogsértések háborús és emberiesség elleni bűncselekményeknek, népirtásnak számítanak – olvasható az elfogadott szövegben.

A dokumentum olyan törvények elfogadására szólítja fel az Európai Unió tagországait, amik megakadályozzák, hogy állampolgáraik csatlakozzanak az IÁ-hoz, és amik értelmében mihamarabb bíróság elé állítják azokat, akik ezt mégis megteszik.

A szavazás utná a határozat egyik kezdeményezője, Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő elmondta, a dokumentum “elfogadása fontos állomás a terroristák elleni küzdelemben, amelyet nagyon hamar helyszíni cselekvésnek is követnie kell az üldözött közösségek megtartása érdekében”.

A politikus szerint a fenyegetett közösségek legfőbb érdeke, hogy szülőföldjükön vagy a térségben éljenek és boldoguljanak, Európának ezért sokkal többet kell tennie a helyben maradás elősegítésére és az elvándorlás csökkentésére, mivel ez az őshonos kisebbségek érdeke is. “Ha megkésve is, de a jelek szerint mára Európa is kezdi felismerni a helyszíni segítségnyújtás mindent megelőző fontosságát” – tette hozzá a képviselő az MTI szerint.