A kínai állami tévében kért bocsánatot a letartóztatott svéd férfi

Elengedték Peter Dahlint, akit „felforgató tevékenység” miatt tartóztattak le a hatóságok.

Szabadon engedtek a kínai hatóságok egy svéd férfit, akit január elején vettek őrizetbe a nemzetbiztonság veszélyeztetése és felforgató tevékenység gyanújával – közölte a svéd külügyminisztérium.

A 35 éves Peter Dahlin az egyik társalapítója egy Hongkongban bejegyzett civil szervezetnek, amely emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászokat támogat. A kínai hatóságok szerint a szervezet külföldi megbízásból Kínára nézve terhelő, eltorzított, valótlan információkat terjeszt.

A kínai hatóságok hétfőn értesítették a svéd külügyminisztériumot Dahlin szabadon bocsátásáról, akit ki is utasítottak az országból, amelyet még aznap el is hagyott.

A svéd külügyminiszter aggodalmának adott hangot amiatt, hogy továbbra is őrizetben tartják egy hongkongi kiadóvállalat svéd állampolgársággal rendelkező alkalmazottját, akit utoljára Thaiföldön láttak tavaly októberben. A kiadó, amelynek dolgozik, olyan könyveket is árul, amelyek bírálják a pekingi politikát. A férfi nemrég megjelent a kínai állami televízióban és ott azt mondta: ő maga jelentkezett a hatóságoknál, hogy feladja magát, mert 11 évvel ezelőtt ittasan halálos balesetet okozott.

Dahlin nemrég ugyancsak megjelent a kínai tévében és bocsánatot kért a kínai nép megsértéséért. Az Amnesty International szerint ez kikényszerített vallomástétel volt. Dahlin szervezete korábban abszurdnak nevezte azt a vádat, hogy munkatársuk Kína-ellenes támadásokhoz nyújtott volna segítséget vagy az ország rossz hírbe keverésén munkálkodott, az Európai Unió kínai képviseletének vezetője pedig súlyos aggodalmának adott hangot az uniós állampolgárok letartóztatása miatt. (MTI)

Címkék: kínasvédország