22 ezer dzsihadistát ölt meg eddig a nyugati koalíció

A francia védelmi miniszter szerint az Iszlám Állam már nem is indít komolyabb támadásokat.

Nagyjából 22 ezer dzsihadista vesztette életét azóta, hogy Washington vezetésével tavaly nyáron nemzetközi hadművelet kezdődött az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter a France 24 francia rádióadónak nyilatkozva ismertette a Szíriában és Irakban zajló offenzíva eddigi eredményeit, jóllehet megjegyezte, hogy ez csak “hozzávetőleges” adat.

A Le Drian hivatalából származó információk szerint a megölt dzsihadisták közül nagyjából ezer a francia légierő támadásaiban halt meg. Franciaország az IÁ elleni bevetések 5-15 százalékát hajtja végre.

A francia védelmi miniszter arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció egy ideje úgy tapasztalja, az Iszlám Állam már nem indít komoly támadásokat. A terrorszervezet a nemzetközi missziónak köszönhetően erősen meggyengült, pénzügyileg is, a katonai koalíciónak azonban “nagyon óvatosnak” kell lennie. Mint Le Drian elmondta, a dzsihadisták alkalmazkodtak a nemzetközi szövetség támadásaihoz, és a polgári lakosság közé vegyülnek.

A Washington által vezetett koalíció tavaly nyáron kezdett el csapásokat mérni az Iszlám Állam szíriai és iraki állásaira. A november 13-i párizsi merényletsorozat hatására a szövetség fokozta a bevetések számát, különösen a terrorszervezet ellenőrzése alatt lévő és a dzsihadisták számára komoly bevételi forrást jelentő kőolajmezők elleni támadások váltak gyakoribbá.