Agyhalál egy francia gyógyszerkísérlet során

Öt embernek súlyosan veszélyeztette az egészségét egy kísérleti gyógyszer, egy pedig kómába esett Franciaországban egy klinikai teszt során.

Öt embernek súlyosan veszélyeztette az egészségét egy kísérleti gyógyszer, egy pedig kómába esett Franciaországban egy klinikai teszt során – jelentette be az egészségügyi miniszter. (The Independent)

A kísérletet Rennes-ben végezték csütörtökön, de nem tették közzé, hogy mit is teszteltek pontosan. Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter elutazott a megánkórházba meglátogatni az ott kezelt csoportot, és az esetet nagyon súlyos balesetnek írta le.

A BBC News szerint gyógyszertesztet felfüggesztették, a cég pedig visszahívja a részt vevő önkénteseket. Az még egyelőre nem világos, hogy hány embert érint az ügy.

A kíséleti alanyok szájon keresztül vették be a  készítményt, amelyet egy európai laborban fejlesztettek ki, amelynek volt erre engedélye – derül ki a minisztérium közleményéből.

Meg nem erősített információk szerint egy kannabiszalapú fájdalomcsillapítóról lehet szó.

Az Independent szerint az emberkísérlet során egy molekula biztonságát, toleranciáját, és gyógyászati tulajdonságait vizsgálták egészséges önkénteseken.

A hat páciens közül egyet az Rennes-i Egyetemi Kórház intenzív osztályán ápolnak, és ugyancsak itt kezelik a többi öt beteget.

A francia gyógyszerészeti ügynökség (ANSM) vizsgálatot rendelt el a laboratórium ellen.