Emberölési kísérlet miatt vádat emeltek a zsidó tanárra támadó fiú ellen Franciaországban

Terrorizmussal kapcsolatos, vallási hovatartozás miatti súlyos emberölési kísérlet gyanújával helyezték vád alá.

Terrorizmussal kapcsolatos, vallási hovatartozás miatti súlyos emberölési kísérlet gyanújával vád alá helyezte szerda este a párizsi ügyészség azt a kamasz fiút, aki bozótvágó-késsel rátámadt egy zsidó tanárra a dél-franciaországi Marseille-ben, közölték igazságügyi források.

A 15 éves gimnazista támadót előzetes letartóztatásba helyezték. A fiú szemtanúk előtt támadt hétfő délelőtt a nyílt utcán egy kipát viselő férfira Marseille egyik legelegánsabbnak számító, nyugodt negyedében, majd a kést hátrahagyva elmenekült a helyszínről.

Az utcai támadásban a 35 éves férfi a hátán és a kezein könnyebben megsérült, de kórházi ápolásra nem szorult. Az antiszemita tettét egyértelműen és büszkén vállaló törökországi származású kurd kiskorú támadót a helyszíntől nem messze előállították. A gimnazista, akinek korábban nem volt dolga a rendőrséggel, a kihallgatásakor azt mondta, hogy Allah és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében követte el a tettét. A rendőrök szerint csak azt sajnálta a kihallgatásán, hogy nem sikerült a zsidó tanárt megölnie.

Az ügyészség szerint egyértelmű, hogy előre megfontolt, antiszemita jellegű támadásról van szó. A gimnazista fiút nem tartották nyilván a titkosszolgálatok, az ügyészség szerint az interneten radikalizálódott, egyedül támadt, és azt is elmondta, hogy egyetlen vágya, hogy elutazzon Szíriába harcolni, ahol mártírként szeretne meghalni.

A fiú radikalizálódását állítólag senki nem vette észre a környezetében. A fiú mindkét szülője törökországi kurd, öt évvel ezelőtt érkeztek Franciaországba, és értetlenül állnak fiúk tette előtt, aki jó tanuló és nem voltak pszichológiai problémái sem.

A támadás óriási felháborodást váltott ki Franciaországban és vitát eredményezett a zsidó közösségen belül a kipa viseléséről nyilvános helyen.

Zvi Ammar, a Marseille-i izraelita konzisztórium elnöke a “rendkívüli helyzetre” való tekintettel azt javasolta a híveinek, hogy biztonsági okokból átmenetileg ne hordjanak kipát az utcán. Felhívását azonban a legfőbb zsidó vezetők visszautasították. Roger Cukierman, a franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsának (CRIF) elnöke és Haim Korsia franciaországi főrabbi azt hangsúlyozta, hogy egy ilyen ajánlás azt jelentené, hogy a zsidók megfutamodnak az Iszlám Állam elől.

“Elfogadhatatlan hazánkban, hogy egyes állampolgárok a vallási szokásaik miatt aggódnak, megtámadják őket, majd azt a következtetést vonják le, hogy bujkálniuk kell” – mondta Francois Hollande államfő.

A marseille-i zsidók többsége nem fogadta meg a tanácsot, és szerdán két képviselő – köztük egy nem zsidó vallású – szolidaritásból kipát viselve érkezett a nemzetgyűlésbe.

A 850 ezer lakosú dél-franciaországi városban 70 ezer zsidó él, a párizsi után a legjelentősebb franciaországi zsidó közösség itt található. A városban az elmúlt hónapokban ez volt a harmadik antiszemita támadás.

Bár a kormány adatai szerint 2015 első kilenc hónapjában valamivel csökkent az antiszemita támadások és fenyegetések száma az előző év ugyanezen időszakához képest, a franciaországi zsidók tavaly rekordszámban emigráltak Izraelbe a zsidó állam összesítése szerint.

(MTI)