Orvosok és betegek is voltak a kórházban, amikor egy buldózerrel elkezdték bontani

A kínai kórháznál váratlanul tucatnyi terepruhás férfi jelent meg, és elkezdték az épület lerombolását.

Kiürítés nélkül kezdtek el elbontani egy egyetemi kórházat a kínai Csengcsou városában – jelentette a kínai sajtó. Az épületben több beteg és orvos is volt, amikor nagyjából harminc terepruhás férfi jelent meg a Henan tartomány fővárosában található épületnél, akik egy buldózerrel elkezdték kiverni a falakat, nem törődve az ott lévő emberekkel.

A radiológiai osztály vezetője egy helyi napilapnak elmondta, hogy éppen egy beteget röntgenezett, amikor a buldózer áttörte a szoba falát. „A beteg rémülten szaladt el” – mondta el az orvos. A beszámolók szerint több kórházi dolgozó is megsérült, és a nagyjából tíz percig tartó buldózeres rombolás törmelékek alá eltemette a kórház halottasházát, ahol hat elhunyt holtteste volt.

A váratlanul megkezdett épületbontás miatt több orvosi eszköz is tönkrement. A kórház sajtósa csütörtökön még azt mondta, hogy négymillió jüanos a kár, de pénteken a Xinhua hivatalos kínai állami hírügynökség már húszmillió jüanos kárról számolt be. A terepruhás férfiak pedig még három orvossal is összeverekedtek, amikor a doktorok megpróbáltak bemennie az épületbe, hogy megvédjék az értékes gépeket.

A kórház szerint az erőszakos rombolást a helyi önkormányzat rendelte el. A beszámolók szerint a kórház épületét azért akarták elbontani, hogy helyet csináljanak egy útszélesítési projektnek. Az önkormányzat és a kórház hónapok óta tárgyalt egymással a kórház áthelyezéséről, de azok nem hoztak eredményt.

Kínában megszokottnak számít, hogy helyi önkormányzatok erőszakkal rombolnak le házakat és koboznak el földeket, hogy infrastrukturális és ingatlanfejlesztéseket hajtsanak végre.