Merkel: minden tagország beszáll a törököknek felajánlott 3 milliárd eurós csomagba

Tehát Magyarország is. A kancellár szerint a részleteket az uniós nagykövetek közlik.

Minden uniós tagállam hozzájárul a Törökországnak a menekültválság kezelése érdekében nyújtandó 3 milliárd eurós (948 milliárd forintos) csomaghoz – jelentette ki pénteken Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az európai uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója után.

Tudomásom szerint az EU összes tagállama kiveszi a részét (a fizetésből)

– hangsúlyozta Merkel, hozzátéve, hogy a részleteket az uniós nagykövetek ismertetik majd.

Az Európai Bizottság egymilliárd eurót az uniós költségvetésből különít el Törökország számára, míg a másik kétmilliárd eurót a tagállamok állják. A Brüsszel és Ankara által korábban elfogadott akcióterv értelmében az uniós támogatás fejében a török kormány vállalja határőrizetének megerősítését és a hathatós közreműködést a menekültek Európába juttatásából élő embercsempész-hálózatok felgöngyölítésében.

Cameron: hatékonyabb adatmegosztásra van szükség

David Cameron a brüsszeli csúcstalálkozó után arról beszélt, hogy hazája a migrációs válság leküzdése érdekében kész segíteni európai partnereinek határaik védelmében. A brit miniszterelnök egyúttal hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak a terrorizmus elleni küzdelemhez hatékonyabb adatmegosztásra és együttműködésre van szüksége a repülésbiztonság terén. Cameron arról is beszélt: hisz abban, hogy ha “jól keresztülvisszük az európai uniós reformokat, a legjobb jövő vár Nagy-Britanniára” az EU-ban. A brit kormányfő leszögezte: célja továbbra is az, hogy februárban megállapodásra jusson az EU-val azon a négy területen, amelyre London reformjavaslatai vonatkoznak.

Haladást értünk el, egy lépéssel közelebb vagyunk egy nagy jelentőségű megállapodáshoz

– hangsúlyozta Cameron a csúcstalálkozót értékelve.

A brit kormányfő egyúttal megerősítette, hogy 2016 lesz az az év, amelyben az Egyesült Királyság “alapjaiban” változtatja meg kapcsolatát az EU többi tagjával, választ adva a brit állampolgárok aggodalmaira, és mint mondta, bízik benne, hogy a február 18-19-i uniós csúcstalálkozón “jó megoldás” születik majd. A brit kormányfő emlékeztetett rá, hogy a britek egy referendumon dönthetik majd el, hogy szeretnének az EU-ban maradni vagy nem. Mint mondta, elképzelhető, hogy még a 2017 végi, általa megszabott határidő előtt kiírja a hazája uniós tagságáról szóló népszavazást.