Tovább nőtt a Fülöp-szigeteki tájfun áldozatainak száma

A 20 milliós agglomeráció által körülölelt Manilát derékig érő víz lepte el, a főbb közlekedési útvonalak járhatatlanná váltak, a vasúti közlekedés is megbénult.

Kilencre nőtt a Fülöp-szigeteken pusztító Melor tájfun, illetve az az által okozott áradások halálos áldozatainak száma, a vihar az ország fővárosát is megbénította – közölték helyi hatóságok szerdán.

A 20 milliós agglomeráció által körülölelt Manilát derékig érő víz lepte el, a főbb közlekedési útvonalak járhatatlanná váltak, a vasúti közlekedés is megbénult.

A legnagyobb pusztítást az ország közepén lévő Samar szigetén okozta a tájfun, ahol könnyűszerkezetes házak ezreit tette a földdel egyenlővé, és egy egész tartomány áramellátását tönkretette.

Samar északi részén öten vesztették életüket a viharban. A helyi kormányzó becslése szerint akár 3-4 hónapba is telhet, mire helyreállítják az erős szél által ledöntött villanypóznákat, és sokaknak átmeneti szállásokon, áram és vezetékes víz nélkül kell majd tölteniük a karácsonyt a tartományban.

A Manilától délre fekvő Mindoro szigetén négy halálos áldozatot követelt az ítéletidő. Az ország legnagyobb szigetének, Luzonnak a közelében pedig öt halász eltűnt a viharban.

Szerdán 120 légi- és 200 kompjáratot töröltek a Fülöp-szigeteken, és országszerte 742 ezren töltötték átmeneti szállásokon az éjszakát.

Az óránkénti 170 kilométeres széllökéseket és heves esőzéseket hozó, 300 kilométer átmérőjű Melor tájfun (helyi nevén Nona) helyi idő szerint hétfő reggel érte el a szigetország keleti részét, és szerdára Mindoro szigete felett északnyugati irányban, Manila közelében hagyta el a Fülöp-szigeteket.

(MTI)