Belgium lehet a terroristák következő célpontja

Marad a legmagasabb készültség. A rendőrség legalább két emberre vadászik. Egyiküknél olyan robbanóanyag lehet, amilyet a párizsi támadásoknál használtak. Kommandósok korábban négy embert letartóztattak. Tartani lehet attól, hogy több személy fegyverekkel és robbanóanyagokkal támadást indíthat, akár több helyen is.

Charles Michel belga miniszterelnök szombat délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta, a döntés, amellyel a terrorfenyegetettség mértékét a legmagasabb szintre emelték Brüsszelben, “egészen pontos információkon alapszik, amelyek értelmében a Párizsban történtekhez hasonló támadás veszélye áll fenn” a belga fővárosban is.

Úgy fogalmazott, tartani lehet attól, hogy “több személy fegyverekkel és robbanóanyagokkal támadást indíthat … akár több helyen is.”

A politikus hozzátette: “Arra biztatjuk a lakosságot, hogy ne engedjen a pániknak, őrizze meg a nyugalmát. Megtettünk a szükséges lépéseket.”

A kormány arra kérte a nagyobb rendezvények, koncertek, sportesemények szervezőit, hogy vegyék fel a kapcsolatot a központi válságközponttal, s amennyire lehet, csökkentsék az ilyen rendezvények számát. Emellett növelik a biztonsági intézkedéseket a tömegközlekedésben, ami a reptereket és pályaudvarokat is érinti.

A brüsszeli polgármester arra kéri a kávézókat és az éttermeket, hogy zárjanak be este hatkor.

A rendőrség legalább két emberre vadászik – közölte több belga hírforrás. Egyiküknél olyan robbanóanyag  lehet, amilyet a párizsi támadásoknál használtak. Kommandósok korábban négy embert letartóztattak, akik egy gyanús járműben tartózkodtak a Grand Sablon térnél.

A belgiumi amerikai nagykövetség figyelmezteti az amerikai állampolgárokat, hogy keressenek maguknak menedéket, illetve maradjanak otthon.

Ezen kívül a kormány nagyobb létszámban rendeli az utcákra a biztonsági erőket, és telefonos forródrótot is létrehozott, amelyen bárki érdeklődhet a helyzetről, vagy tanácsot kérhet a központi krízisközponttól.

Jan Jambon belügyminiszter előzőleg a kormány biztonsági kabinetjének rendkívüli ülésére tartva, újságíróknak azt mondta, hogy a helyzet “komoly”, de ellenőrzés alatt tartható a hajnalban elrendelt legmagasabb szintű riasztással.

Molenbeek az a negyede Brüsszelnek, ami egyfajta terroristafészeknek számít, az elmúlt napokban többször is lecsaptak itt a rendőrök. A Derniére Heure szerint éjszaka házkutatást tartottak itt a rendőrök, robbanóanyagokat és fegyvereket is találtak, többet nem tudni. Hivatalosan azonban ezt az értesülést nem erősítették meg.

Rohamrendőrök Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A terrorpánik szele

A belga hatóságok elrendelték a brüsszeli metróközlekedés leállítását is, miután szombaton a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét a belga fővárosban, amiről itt írtunk részletesen.

A nemzeti válságközpont hajnali bejelentése értelmében szombatra és vasárnapra a metró teljes hálózatát lezárják a forgalom elől. Az RTBF belga rádió híradása szerint a villamos- és buszjáratok ugyanakkor továbbra is üzemelnek majd.

A válságközpont emellett azt ajánlotta a brüsszeli régió 19 települési önkormányzatának, hogy fontolják meg a nagyobb rendezvények lemondását. Javasolták továbbá azt is, hogy ezen a héten ne tartsák meg a belga első és második labdarúgó liga egyetlen mérkőzését se.

A belga belügyminiszter felügyelete alá tartozó Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) szombaton közvetlen veszélyre hivatkozva jelentette be a terrorfenyegetettség mértékének legmagasabb, negyedik szintre emelését Brüsszelben.

Az intézkedés néhány órával azt követően lépett hatályba, hogy a belga igazságszolgáltatás terrorizmussal vádolt meg egy Belgiumban őrizetbe vett személyt a Párizsban november 13-án végrehajtott, 130 halálos áldozatot követelő terrortámadásokkal összefüggésben.

Nevet nem hozták nyilvánosságra, de ő a harmadik ember, akit a párizsi eseményekkel kapcsolatban vád alá helyeztek Belgiumban.

(BBC, Guardian)