Francia belügyminiszter: az európai országoknak fel kell ébredniük

Válságtanácskozást tartanak Brüsszelben az uniós bel- és igazságügyminiszterek.

Pénteken Brüsszelben válságtanácskozásra gyűlnek össze az uniós bel- és igazságügy-miniszterek. A tanácskozás kiemelt témája lehet a schengeni övezet külső határellenőrzésének szigorítása.

A BBC beszámolója szerint Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter kijelentette: az európai országoknak fel kell ébredniük a párizsi merénylet után. Közölte: a francia hatóságok nem kaptak értesülést arról, hogy a múlt pénteki merényletek szervezésével gyanúsított Abdelhamid Abaaoud Európába érkezett. A terroristáról először azt gondolták, Szíriából vezényelte a támadást, de a szerdai saint-denisi rajtaütést követően a helyszínen megtalálták golyók szaggatta holttestét.

A rendelkezésre álló információk szerint Abaaoud 2013-ban utazott először Szíriába, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz. 2014 januárjában ugyancsak regisztrálták, hogy Németországon keresztül Isztambulba utazott és onnan visszatért Szíriába. 2015 januárjában Görögországból hívott mobilján egy belgiumi iszlamista sejthez köthető személyeket. Csak három nappal a párizsi terrortámadás után, november 16-án kapott Franciaország olyan hírszerzési értesüléseket, mely szerint Abaaoud francia területen tartózkodik.

Belgium a terrortámadás után nagy nyomás alá került. Egy volt magas rangú francia hírszerző tiszt a francia sajtóban azt mondta: Belgiumban egyszerűen nem jutott a hatóságok tudomására, hogy ott készítették elő a merényletet. Belgium miniszterelnöke ugyanakkor azt mondta: nem fogadja el a kritikákat, a saint-denisi rajtaütést is országa hírszerzési értesülései nyomán indították. Emellett biztonsági intézkedéseket jelentett be, melyeknek része a Szíriából visszatérő dzsihádisták bebörtönzése és a terrorizmusgyanúba keveredett személyek őrizetének meghosszabbítása.