Szélsőséges iszlamisták lefejezték egyik túszukat a Fülöp-szigeteken

16 bombát dobott le a Rakkára a francia légierő. Az Egyesült Államokban már 26 tagállam jelezte, hogy nem kívánnak bevándorlókat fogadni. Eddig három öngyilkos merénylőt sikerült azonosítani, több gyanús név kering, egy embert pedig keresnek.

Lefejezett egy malajziai állampolgárt a Fülöp-szigeteken az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló Abu Szajjaf iszlamista terrorcsoport, amely fél éven át tartotta fogva áldozatát – közölte kedden a szigetország hadseregének egyik parancsnoka.

A szélsőségesek akkor ölték meg túszukat, amikor hétfőn támadást indítottak a táboruk ellen a biztonsági erők.
A férfit még májusban egy másik tússzal együtt rabolták el az Abu Szajjaf fegyveresei Borneo szigetének malajziai részén, ahonnan a Fülöp-szigeteki Jolóra hurcolták őket. A másik túszt több mint fél millió euró (156 millió forint) váltságdíj ellenében néhány napja szabadon engedték.

A hatóságok az Abu Szajjaf számlájára írnak több súlyos Fülöp-szigeteki terrortámadást, és a milícia az utóbbi években számos külföldit elrabolt váltságdíj reményében. A csoport vezetője tavaly nyáron hűséget fogadott az Iszlám Államnak.

Kedden a délkelet-ázsiai ország fővárosába, Manilába érkezett mások mellett Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, akik az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcskonferenciájára érkeztek. A prominens vendégeket teljes terrorkészültség mellett fogadták.