Milliókat nyúlt le a magát terrortámadás áldozatának kiadó csaló

A 41 éves nő azt állította, súlyos agysérüléseket szenvedett a bostoni merényletben, pedig ott sem volt a robbanásoknál.

Bűnösnek vallotta magát, és három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy 41 éves amerikai nő, aki majdnem negyvenezer dollárt (11 millió forint) csalt jótékonysági szervezetektől, azt állítva, hogy megsérült a 2013-as bostoni merényletben jelentette a helyi sajtó. Joanna Leigh ugyan ott volt a bostoni maratoni futóverseny célvonalánál, de a robbanások előtt elment onnan.

Leigh “kihasználta az emberek együttérzését és az állami ügynökségeket, akik segíteni szerettek volna a bajba jutott embereken” – jelentette ki a vádat képviselő kerületi ügyész. “Minden egyes dollár amit megkapott, olyan emberekről lett ellopva, akik igazán megérdemelték volna” – tette hozzá.

A nő 18 ezer dollárt kapott egy massachusettsi állami áldozatsegítő programtól, 9 400 dollárt adományoztak neki emberek egy internetes adománygyűjtő-oldalon keresztül és nyolcezer dollárt a bostoni robbantások áldozatain segítő alapítványtól. Ezen felül egy helyi középiskola majdnem kétezer dollárt gyűjtött össze neki, abban a hiszemben, hogy a merénylet egyik áldozata volt.

A nő ráadásként még 900 dollár értékben kapott ingyenes bőrgyógyászati kezelést, amit a botoni merénylet sebesültjeinek ajánlottak fel. A legtöbben ezt sebhelyek gyógykezelésére használták fel, míg Leigh egy már meglévő bőrpír kezelésére használta fel.

Leigh-t egy évig tartó börtönbüntetésre ítélték, amit három évre felfüggesztettek. Ezene felül háromszáz órányi közmunkát kell végrehajtani, valamint teljes egészében vissza kell fizetnie a kicsalt pénzt. Az összeget anyja nyugudíj-megtakarításából fogja kifizetni – közölte ügyvédje.