A nap meglepő ténye – Alabama nem hajlandó szíriaiakat befogadni

Franciaország egyszerre emlékezik és bombázza az Iszlám Állam állásait. Eddig három öngyilkos merénylőt sikerült azonosítani.

Ha már ők sem, akkor kik? Az egyesült államokbeli Alabama kormányzója közölte, hogy a párizsi terrorcselekmények miatt nem hajlandó szíriai menekülteket befogadni az általa irányított szövetségi állam.

A republikánus párti Robert Bentley helyi idő szerint vasárnap kiadott közleményében azt írta, ellenezni fog minden próbálkozást arra, hogy szíriai menekülteket helyezzenek el a szövetségi hatóságok Alabamában. Közlése szerint Bentley a hétvégi párizsi terrorakció hatására hozta meg a döntést, mert “nem fog részt vállalni olyan politikában, amely veszélynek teszi ki Alabama polgárait”.

A kormányzó ezzel vélhetően arra utalt, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén szíriai útlevelet találtak, amelyről egyesek azt feltételezték, hogy az egyik elkövetőé lehet. Ugyanakkor vasárnap esti híradójában a France2 francia közszolgálati televízió arról számolt be, a francia hatóságok biztosak abban, hogy az útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát a helyszínen. A merényletek elkövetésében az eddigi hivatalos közlések és sajtóértesülések szerint francia és belga állampolgárok vettek részt.