Kamuhírek és valótlanságok terjednek a párizsi terrortámadásról

A békejeles logo nem Banksy műve, a koncertteremben készült kép valójában dublini - és még néhány téves információ.

Elképesztő, hogy mennyi valótlanság jelenik meg az interneten egy-egy tragikus esemény után. És most nem is arra célzunk, hogy például a magyar kamuhíroldalak a párizsi események után néhány órával máris migránsozással szálltak harcba a kattintásért, hanem a közösségi médiára, ahol rengetegen megosztanak képeket, híreket úgy, hogy közben fogalmuk nincs azok valóságtartalmáról.

Például már jóval azelőtt elkezdtek terjedni a feltételezett elkövetők Facebook-profiljainak képei, mielőtt a rendőrség bármit nyilatkozott volna a terroristák személyazonosságáról. A BuzzFeed összegyűjtött még néhány ilyen kamuhírt és álfotót, íme a legérdekesebb csúsztatások:

Terjed például a JeuxVideo című francia site november 5-i címlapja, amelyen az is olvasható, hogy néhány napon belül száz ember halálálval járó támadássorozatot követnek el Párizsban. A probléma csak az, hogy az említett címlapot valaki egyszerűen átírta, az eredetiben szó sem volt támadásokról.

A békejel és az Eiffel-torony kombinálásával készült „logo” – a közhiedelemmel ellentétben – nem Banksy műve. Ugyanis a művész nevén működtetett Twitter-oldalhoz Banksynek semmi köze, vélhetően egy rajongó üzemelteti. Az erősre sikerült alkotás valójában Jean Jullien műve.

Egy nagyon szomorú képen, amit rengetegen osztanak meg, kihalt párizsi utcakép látható – azzal a szöveggel, hogy a tragédia másnapján így néz ki a város. Az utcák valóban néptelenek voltak, de ez a kép 2008-ból származik.

Egy másik fotón az Eagles of Death Metal együttes fellépése látható, a kép felirata pedig így szól: „a Bataclan (a koncertterem – a szerk), nem sokkal a lövöldözés előtt”. A képen ténylegesen az a zenekar játszik, amelynek a koncertjén történt a tragédia, ám ez a teltházas bulit ábrázoló fotó a november 10-i dublini koncertjükön készült.

Terjed egy videó, amely azt mutatja, ahogy sötétségbe borul az Eiffel-torony (lekapcsolják az esti díszkivilágítást) a terrorakció áldozataira emlékezve. Ez valóban megtörtént, csakhogy nem most, hanem még a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás után. Ugyanez a helyzet az Empire State Buildinggel: az épület még a januári terrorcselekmény után borult francia színekbe, annak ellenére, hogy a most sűrűn megosztott képeken azt híresztelik, hogy ez egy friss kép. (A péntek esti támadásra emlékezve egyébként lekapcsolták a toronyház fényeit.)

És sajnos terjed Donald Trump egyik tahóra sikeredett Twitter-bejegyzése is, amelyben sikerült a szigorú francia fegyvertartási szabályokkal összefüggésbe hoznia a támadásokat. Sajnos tényleg írt egy ilyet az amerikai republikánus jelölt, de – amint az a dátumból is kiderül – ezt még a Charlie Hebdo-merénylet után dobta be (na nem mintha így védhetőbb lenne a bejegyzés tartalma).

„Utcára vonultak a németek és azt skandálják: Németroszág a franciákkal van” – állítja egy egy képhez csatolt felirat. A fotó azonban egy januári migrációellenes tüntetésen készült.