Krokodilokkal őriznék a halálra ítélt drogcsempészeket Indonéziában

Sokkal jobbak, mint az emberek, mert nem lehet megvesztegetni őket – szól az érvelés.

Az indonéziai drogellenes ügynökség vezetője egy krokodilokkal őrzött börtönbe zárná a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt halálra ítélt embereket – jelentette a helyi sajtó. Budi Waseso elképzelése szerint egy félreeső szigetre zárnák be a drogcsempészeket, akiknek minden nap küldenének élelmiszert, de egyébként saját magukra lennének utalva. A sziget körüli vizekbe pedig krokodilokat telepítenének, hogy senki se tudjon megszökni.

„Annyi krokodilt rakunk oda, amennyit csak tudunk. Meg fogom keresni a legvérengzőbb krokodilokat. A krokodilokat nem lehet megvesztegetni. Nem lehet meggyőzni őket, hogy engedjék megszökni az elítélteket” – magyarázta tervét Waseso a Tempo.co híroldalnak adott interjújában.

Waseso elmondta, hogy már értesítette tervéről az igazságügyi minisztériumot, és hétfőn már meg is látogatott egy szumátrai krokodiltenyésztő központot, hogy megfelelően erőszakos krokodilokat találjon. „Pápuára és Celebeszre is elutazom, hogy lássam, melyik krokodilok a legvadabbak” – közölte a drogellenes ügynökség vezetője.

A krokodilőrös börtön létrehozása a beszámolók szerint még a tervezés korai szakaszában van, még helyszínt sem találtak, és a nyitás dátuma sincs meghatározva.

Indonéziában nagyon szigorú drogellenes törvények vannak érvényben, és rendszeresen végeznek ki kábítószer csempészése miatt embereket. Kedden például egy több mint öt kilogramm marihuánával – azzal a szerrel, amit egyre több országban tesznek legálissá – elfogott 42 éves férfi nézhetett szembe a kivégzés lehetőségével.

A droghasználók és drogfüggők szintén börtönbüntetésekre számíthatnak, annak ellenére, hogy pár éve már van lehetőség arra, hogy a használók rehabilitációs központokban töltsék le büntetésüket. Az indonéz igazságügyi miniszter hétfőn kijelentette: elzárás helyett inkább segítségre lenne szükségüket a droghasználóknak. Ezzel éles ellentétben van a keményvonalasnak számító Wasesóval, aki korábban közölte: megszüntetné a drog-rehabilitációs központoknak járó állami támogatásokat.