Bukaresti tragédia: az egyház szerint az áldozatok megérdemelték a tűzhalált

A román társadalom egy része az áldozatokat hibáztatja, de ami még ennél is rosszabb: az egyház is.

Az Adevarul című lapra hivatkozva arról ír a Népszabadság, hogy a román társadalom egy része az áldozatokat hibáztatja a 48 ember haláláért felelős bukaresti klubtűz kapcsán. Ami ennél is rosszabb, hogy a román ortodox egyház is hasonló állásponton van, papjaik pedig a hittanórákon is arról beszélnek a gyerekeknek, hogy a tűzvész áldozatai megérdemelték sorsukat, „amiért klubokba jártak és rockzenét hallgattak”.

Ioan Iscu, az elitiskolaként számon tartott AD Xenopol gimnázium hittanára olyan nyomtatványt osztott ki a diákjainak, amely szerint a rock sátáni zene, és célja eltávolítani a jó keresztényeket a vallástól. A rockzene a fiatalok életében című röpirat előszavában az áll, az iromány célja, hogy a rockzene néhány kevésbé ismert aspektusát tisztázva megvédjék a fiatalokat a rockzene hallgatásának rendkívül veszélyes következményeitől. A röpirat szerint a rockzene egy terv egy része, amely egy olyan kort készít elő, amelyben a monoteista vallások szerepét átveszi a New Age, az egyetlen új vallás.

Az iromány figyelmezteti a fiatalokat, hogy a rockzene hallgatása közben tisztátlan lelkek hatása alá kerülnek, eluralkodik rajtuk a káosz és az öngyilkosságra való hajlam. Az iskola igazgatója egy felháborodott szülőtől szerzett tudomást az irományról és mélyen elítéli a hittanár cselekedetét, mivel az iskola két tanulója is megsérült a tűzben.

Horia Onita, a román Országos Diákszövetség elnöke szerint nem elszigetelt esetekről, hanem rendszerszintű problémáról van szó.