Agyonlőtték az ISIS vezetőjét, aki az orosz gép lelövésésvel hencegett

Kairóban, tűzpárbajban lőtték agyon, amikor le akarták tartóztatni.

Rendőrök agyonlőtték az Iszlám Állam (IÁ) nevű iszlamista terrorcsoport egyik vezetőjét Kairóban, közölte hétfőn az egyiptomi belügyminisztérium. A Vilájat Sínáa (Sínai Tartomány) nevű csoport “egyik legveszélyesebb terroristájának tartott” Asráf Ali Ali Haszanein el-Garáblit – akinek köze volt egy francia cégnek dolgozó horvát állampolgár augusztusi lefejezéséhez -, tűzpárbajban lőtték agyon, miközben a rendőrség Kairóban megpróbálta őrizetbe venni – áll a tárca közleményében. A belügyminisztérium nem közölte, hogy pontosan mikor lőtték le a férfit.

A közlemény szerint Haszanein egyike volt a Vilájat Sínáa egyik legkeresettebb vezetőinek. Ez a csoport jelentette be a szerencsétlenség után nyolc órával, hogy “a kalifátus katonáinak sikerült leszedniük az égből” a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) nevű orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépét, bosszúból az Iszlám Állam szíriai állásai elleni orosz légitámadások miatt. A gép október 31-én 224 emberrel a fedélzetén zuhant le a Sínai-félszigeten, a katasztrófát senki sem élte túl.

Egyiptom egyelőre nem von le következtetéseket a folyamatban lévő nyomozásból, London és Washington szerint az utasszállító “nagy valószínűséggel” pokolgépes merénylet következtében zuhant le.

Ha a merénylettel kapcsolatos elmélet be is bizonyosodik, egyelőre semmi sem utal rá, hogy Haszaneinnek közel lett volna hozzá, az Iszlám Államhoz ugyanis Egyiptomban több csoport is tartozik, különböző vezetőkkel.

A belügyminisztérium a rendvédelmi szervek elleni több támadáson kívül azzal is gyanúsította Haszaneint, hogy köze volt a nyáron Kairó közelében elrabolt Tomislav Salopek horvát állampolgár lefejezéséhez, egy kőolajipari vállalatnál dolgozó amerikai állampolgár tavalyi meggyilkolásához és a kairói olasz konzulátus elleni júliusi támadáshoz.

A rendőrök Kairóban megtalálták Haszanein nyomát, és amikor megérkeztek, hogy őrizetbe vegyék, a férfi gépkocsin a főváros egyik északi negyedébe menekült. Észrevette a rendőröket, rájuk lőtt, és a tűzpárbajban agyonlőtték – áll a belügyi tárca közleményében.