Brit nyaralók ragadhatnak Sharm-es-Sejkben, az oroszok nem repülnek Egyiptomba

Az egyiptomi hatóságok felfüggesztették a repülést Sharm-es-Sejkben.

Nem tudja hazahozni az Egyiptomban ragadt brit nyaralókat az easyJet – írja a BBC. David Cameron csütörtökön jelentette be: a brit kormány a rendelkezésre álló hírszerzési információk alapján úgy döntött, hogy leállítják a Sharm-es-Sejkbe közlekedő légijáratokat. Csütörtökön a brit légitársaságoknak engedélyezték, hogy az utasok visszaszállítása érdekében Sharm-es-Sejkbe repüljenek. Ekkor még úgy volt, hogy az easyJet pénteken a menetrenden felül hat járatot indít a nyaralóvárosba.

Az easyJet mai közlése szerint az egyiptomi hatóságok nem engedélyezik, hogy gépeik a repülőtéren landoljanak. Két gépük – egy Lutonba, illetve egy Gatwick-be közlekedő – elindulhat, azonban a többi, nyaralókat összegyűjtő és hazaszállító gép nem tud elindulni Egyiptomból.

A Monarch, Thomson, Thomas Cook és  British Airways légitársaságok  járatait szintén törölték. A nyaralóvárosból Szentpétervárra tartó utasszállító szombaton, nem sokkal felszállás után zuhant le.

Fotó: MTI/EPA/Háled el-Fíki

Égnek a vonalak

Mióta kiderült, hogy az easyJet több géppel kimenekíti az Egyiptomban rekedt utasokat,  égnek a légitársaság forródrótjai. Az egyik érdeklődő arról panaszkodott a Tvitteren, hogy 18 fontot, közel tízezer forintot kellett fizetnie a telefontársaságának, csak azért, mert információt akart kérni az easyJettől – írja a Daily Mail. 

A légitársaság szóvivője elmondta, sajnálják, hogy sokaknak kellemetlenséget okoz, hogy nem tudnak egyből az ügyfélszolgálatossal beszélni, telt házzal dolgoznak, de rengetegen ostromolják őket.

Az oroszok is felfüggesztik a repülést

A BBC szerint Oroszország minden repülést felfüggesztene Egyiptomba, amíg nem tisztázódik, hogy mi okozta a Sharm-es-Sejkből induló utasszállítójuk katasztrófáját – jelentette be az orosz Szövetségi Biztonsági Hivatal vezetője,  Aleksandr Bortnikov. Az AP amerikai hírügynökség szerint az intézkedésre tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken délután jóvá is hagyta.