Megalakult az új összetételű katalán parlament

Katalónia döntő fontosságú pillanatot él, mert el fogja kezdeni egy szabad ország létrehozásának megalapozását.

Katalónia döntő fontosságú pillanatot él, mert el fogja kezdeni egy szabad ország létrehozásának megalapozását – mondta a katalán parlament alakuló ülésén a törvényhozás frissen megválasztott elnöke hétfőn Barcelonában.

“Éljen a demokrácia, éljen a szuverén nép, éljen a katalán köztársaság!” – fogalmazott beszédében Carme Forcadell, akit a választásokon győztes, a katalán függetlenségért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért!) párttömörülést jelölt a posztra.

Véleménye szerint a most következő parlamenti ciklusnak a célja, hogy a “megnyirbált hatáskörű” regionális parlament felől haladjanak egy szabad népet képviselő szuverén parlament felé.

A konzervatív Néppárt, a szocialista párt, és a Ciudadanos nevű középpárt nem támogatta az elnök megválasztását, ugyanis szerintük megkérdőjelezhető a pártatlansága. A parlament alakuló ülésén elmondott beszéde több ellenzéki képviselő szerint kirekeszti a katalánok felét, azokat, akik nem támogatják a függetlenséget.

A győztes párt a szavazatok 39,6 százalékát szerezte meg a választásokon, amelyen legfőbb ígéretük az volt, hogy 18 hónapon belül egyoldalúan kinyilvánítják Katalónia elszakadását Spanyolországtól és elkészítik a katalán alkotmányt.

Mivel a választásokon nem szerezték meg a parlamenti abszolút többséget, ezért tervükhöz támogatóra van szükség. A katalán parlamenti pártok közül ez egyedül a szintén függetlenségért küzdő Népi Egység (CUP) nevű párttal lehetséges. Csakhogy ők nem fogadják el a Katalóniát eddig irányító Artur Mas újrajelölését, és eltérő elképzeléseik vannak a függetlenség elérésének módjáról is.

Sajtóinformációk szerint megrekedtek az együttműködési tárgyalások a pártok között, noha ezt a Junts pel Sí egyik politikusa hétfőn a parlamentben cáfolta.

A katalán parlament november 9-én szavaz először Katalónia elnökének személyéről, és legkésőbb jövő január 9-ig kell megválasztania az új vezetőt. Ha ez nem sikerül, új választásokat kell kiírni Katalóniában.

Legutóbb Andalúziában állt elő hasonló helyzet, ahol egészen az utolsó pillanatig kérdéses volt a választásokon győztes szocialista jelölt, Susana Díaz elnöki megválasztása. Nem sokkal a törvényi határidő lejárta előtt szerezte meg a szükséges támogatást.

A spanyol kormány többször hangsúlyozta, hogy az ország törvényeinek értelmében Katalónia nem nyilváníthatja ki egyoldalúan elszakadását Spanyolországtól. A választások eredményét pedig úgy értékelték, hogy a katalán többség nem támogatja a függetlenséget, mivel ezek a pártok nem szerezték meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

(El País, El Mundo, MTI)

Címkék: