Az osztrák külügyminiszter szerint hatékony megoldás a kerítés

Sebastian Kurz szerint Európa nyitottnak mutatkozik a menekültek előtt, közben a törököknek akar fizetni, hogy tartóztassák fel az embereket.

„Az az állítás, hogy a kerítések nem működnek, egyszerűen és mélyrehatóan hamis” – mondta az osztrák külügyminiszter az osztrák közrádióban. Sebastian Kurz példaként említette a bolgár-török, valamint a spanyolországi határszakaszokon épült kerítéseket, melyek szerinte ugyancsak működőképesek, csakúgy, mint a szerb-magyar határon lévő határzár. A kérdés így nem az, hogy hatékony-e a határzár, hanem az, hogy az egyes országok akarnak-e ilyet építeni vagy sem.

A tárcavezető azt is mondta: Európának nem kellene Törökországtól függővé tenni a menekültválság elleni küzdelmét. Szerinte álszent dolog, hogy Európa nyitottnak mutatkozik a menekültek előtt, közben pedig fizetni akar Törökországnak azért, hogy tartóztassa fel az embereket. Úgy vélte: Európának önállóan kell megvédenie az EU külső határait.

Csütörtökről péntekre virradóra Ausztriában egyébként több mint négyezren éjszakáztak segélyszervezetek által biztosított menekültszállásokon, az állami befogadóhelyek kapacitása ugyanis megtelt.