Bizalmat szavazott a görög parlament Ciprasznak

Az ellenzék azzal vádolja a kormányfőt, hogy új terheket ró a lakosságra, a miniszterelnök szerint viszont riválisai nem álltak elő semmilyen javaslattal.

A görög parlament bizalmat szavazott Alekszisz Ciprasz kormányának csütörtökre virradó éjjel – tudósít az MTI. A 300 fős törvényhozásban a baloldali radikális Sziriza és koalíciós partnere, a jobboldali populista Független Görögök 155 képviselője tette le voksát a kabinet mellett, míg az ellenzéki pártok jelen lévő 144 képviselője nemmel szavazott.

A szavazás előtti beszédében Ciprasz azt mondta, kormánya gyorsan teljesíti majd az országnak nyújtott harmadik nemzetközi pénzügyi mentőcsomag által megkövetelt felülvizsgálatot. A közeljövő legégetőbb feladatai közt említette a görög bankok feltőkésítését, a befektetések felpörgetését, az államadósság átstrukturálásáról való tárgyalások megkezdését.

Az ellenzéki konzervatív Új Demokrácia első embere, Evangelosz Meimarakisz azt mondta, „a közelgő tél az utóbbi évek legkeményebbike lesz”, és azzal vádolta a kormányt, hogy az 6,4 milliárd eurónyi új adót akar kiszabni. Ciprasz ezzel szemben azt vetette az ellenzék szemére, hogy nem állt elő más javaslatokkal és vízióval az ország helyzetének javítására vonatkozóan.