36 halott az iraki robbantásokban

Az egyik merénylő kérlelte a rendőröket, hogy hadd parkoljon le a piacnál, gyógyszerért megy, majd felrobbantotta a kocsit.
Kapcsolódó cikkek

Pokolgépes merényletek rázták meg Irak több városát hétfőn este, a támadásokban legalább 36 ember meghalt – közölte a rendőrség és egészségügyi források. A legsúlyosabb, 15 áldozatot követelő merénylet Dijála tartományban, Bagdadtól 80 kilométerre fekvő Háliszban történt, ahol egy piacon robbantottak fel egy autóba rejtett pokolgépet.

Egy rendőrtiszt szerint a merénylő tette előtt kérlelte a rendőröket, hogy kocsijával leparkolhasson, és állította, hogy egy patikába siet gyógyszerekért. Néhány perccel később működésbe lépett az autóba rejtett bomba, jelentős pusztítást okozva. A merényletben legalább 30-an megsebesültek.

Bagdadban 14 emberrel végzett és 25-öt megsebesített egy autóba rejtett robbanószerkezet a főként síiták lakta Huszeiníja negyedben. Az ország déli részén, a Bászra tartományban fekvő az-Zubairban szintén egy forgalmas piacon robbantottak, a támadásban tíz ember halt meg és két tucatnyian megsebesültek.

Irakban mindennaposak a merényletek és más erőszakos támadások, amik célpontjai elsősorban a síiták és a biztonsági erők tagjai. Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként, de az Iszlám Állam (IÁ) szunnita szervezet gyakran követ el merényleteket Bagdad és más iraki tartományok síiták lakta területein.