Szabadon engedik a horvát korrupciós botrány főszereplőjét

Nagy valószínűséggel óvadék ellenében szabadon engedik Ivo Sanader volt horvát kormányfőt.

Óvadék ellenében szabadon engedik Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, akit Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós botrányában – nem jogerősen – 9 év börtönre ítélte a megyei bíróság – tájékoztatott a horvát sajtó csütörtökön.

Arról, hogy a legfelsőbb bíróság megszüntette Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen az elsőfokú eljárást Fimi Media ügyben és újratárgyalást rendelt el, a horvát RTL televízió értesülései alapján tájékoztattak a lapok.

Ivo Sanadert a Fimi Media néven elhíresült korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki.

Sanadert egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében, korábban a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

A horvát alkotmánybíróság az idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet. Sanader a Fimi Media ügy miatt azonban továbbra is őrizetben maradt. Amennyiben a legfelsőbb bíróság megerősíti, hogy ebben ez utóbbi ügyben is megszüntette az eljárást a volt kormányfő ellen, és újra tárgyalást rendelt el, Ivo Sanader automatikusan szabadlábra kerül. (MTI)