Cseh segélyt kap Magyarország

Sajnos nem pár rekesz pilzenit küldenek a derék csehek, csak néhány katonát, gulyáságyút és egyéb eszközöket.
Kapcsolódó cikkek

Csehország 20 katonát, közlekedési eszközöket, tábori konyhát és egy földfúrót küld Magyarországra, hogy segítsen megoldani az illegális bevándorlással összefüggő gondokat – közölte Josef Becvár, a cseh hadsereg vezérkari főnöke pénteken a közép-morvaországi Libavában.

A katonák és az eszközök várhatóan október 15-től mintegy két hónapig lesznek Magyarországon – mondta Becvár, aki a libavai gyakorlótéren a hadseregnek a humanitárius segítség nyújtására való felkészültségét ellenőrizte.

Sátrat már küldtek

Csehország korábban a menekültválság miatt már 50 darab nagy befogadóképességű katonai sátrat is küldött Magyarországra. A cseh katonák és eszközök Magyarországra küldésének konkrét feltételeiről a két ország hadseregének képviselői október 1-én egyeztetnek.

Becvár elmondta, hogy Magyarországon keresztül rendkívül nagy számú menekült halad át Nyugat-Európa felé, ezért az országnak szüksége van segítségre. A vezérkari főnököt Libavába Martin Stropnický védelmi miniszter is elkísérte. Stropnický közölte, hogy a hadsereg és a rendőrség közös hadgyakorlata, amivel a menekülthullám esetleges csehországi fogadására kívánnak felkészülni, szeptember 30-án kezdődik meg az osztrák határ mentén.

Gyakorlatoztak is

A katonák és a rendőrök azt fogják közösen gyakorolni, hogyan és milyen gyorsan tudnak létrehozni egy 450 embert befogadó menekülttábort sátrakkal, szociális és egészségügyi berendezésekkel.

Csehország nem célországa a menekülteknek, és miután a Nyugat-Európába vezető migrációs útvonal sem halad át az országon, eddig komolyabb problémák nem merültek fel. A cseh hatóságok számolnak azzal, hogy a helyzet megváltozhat, ezért szeretnének felkészülni a menekültek fogadására. Milan Chovanec belügyminiszter már korában közölte, hogy bővítik a menekülttáborok befogadóképességét is. Jelenleg ezekben a táborokban mintegy 680 szabad hely van.