“Vagy küldjék őket Magyarországra, vagy tartsák Szerbiában”

A zágrábi kormány nem enged a szerb-horvát határzárból, 9000 menekült túl sok nekik egy napra.

Napok óta azt kérjük Szerbiától, hogy ne árasszon el bennünket migránsokkal, amíg nem történik változás, Zágráb nem enged a szerb-horvát határzárból – közölte Zoran Milanovic horvát miniszterelnök csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Horvátország besokallt

“Vagy küldjék őket Magyarországra, vagy tartsák Szerbiában” – mondta.

Kilencezer illegális bevándorló már túl sok egy napra, ezen változtatni kell – tette hozzá.

Szerbia nem reagál a horvát kormány legutóbbi lépéseire, arra, hogy nem engedik be a szerbiai rendszámú járműveket Horvátországba – közölte csütörtökön az elnök.

Aleksandar Vucic: az őrültségre nem lehet válaszolni

Aleksandar Vucic, szerb miniszterelnök a B92 televízió műsorában azt mondta: “Azt hittük, már régen elmúlt az az idő, amikor az autóbuszra felszállva bárki azt mondhatta, hogy te, te és te, nem mehetsz tovább.” A politikus hangsúlyozta, hogy a gazdasági intézkedésekre lehet gazdasági lépésekkel válaszolni, az őrültségre, valamint az “irracionális és eszelős lépésekre” azonban sehogyan nem lehet reagálni.

A horvát állampolgárokat és a horvát járműveket is beengedik Szerbiába. Azt mindenki megérti, hogy Szerbiának válaszolnia kellett arra, hogy Horvátország a menekült válsággal összefüggésben leállította a Szerbiából jövő teherforgalmat, és emiatt Belgrád megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését.

Vucic szerint az európai uniós vezetők egyértelműen megmondták, méghozzá Horvátország képviselői előtt, hogy ebben az ügyben Szerbia nem, csak Horvátország tehető felelőssé.