Egyre durvábban marakodik a határokon Horvátország és Szerbia

Csütörtöktől Szerbia nem enged a területére horvát teherautókat. Horvátország válaszul a szerb személyforgalmat is kitiltotta.

Szerbia megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve horvát árut szállító teherautók belépését, miután szerdán éjfélkor lejárt az az ultimátum, amit a horvát határzár feloldására adtak. Az ellenintézkedésekről ezután tájékoztatta az újságírókat a szerb belügyminiszter – tudósít az MTI.

Nebojsa Stefanovic elmondta: egyetlen szerbiai határátkelőn sem engedik be a horvát áruforgalmat, ez a szankció az első válasz Horvátország „gazdasági agressziójára”. Ugyanakkor hozzátette, hogy bármely pillanatban készek visszavonni az intézkedést, ha Horvátország az EU szabályai szerint jár el és engedélyezi nemcsak a Szerbiából, hanem más országokból érkező teherforgalom átjutását is.

A horvátok ugyanakkor a Tanjug hírügynökség közlése szerint úgy reagáltak a szerb tilalomra, hogy nem engedik be már azokat az embereket sem, akiknek szerb útlevelük van. A szerb rendszámú járművek sem léphetnek be az országba.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a szerb lépést nevetségesnek nevezte és kijelentette: bár azt tervezték, hogy csütörtökön megnyitják a határt, de ezek után nem fogják.