Porosenko szerint hadserege az egyik legerősebb Európában

Az államfő ismét kijelentette: népszavazást szándékozik kiírni Ukrajna NATO-csatlakozásáról.

Jelenleg az ukrán hadsereg az európai kontinens egyik legerősebb fegyveres ereje – jelentette ki Petro Porosenko ukrán államfő kedden Kijevben, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) ülésén, amelyen részt vett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is. Porosenko meggyőződését fejezte ki, hogy az ország fegyveres erői a NATO-normák szerint végrehajtott reformok után nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa biztonságának és stabilitásának zálogává válnak. Kijelentette: az előző ukrán vezetés által képviselt katonai semlegesség politikája az állam érdekeivel szemben elkövetett “bűncselekmény” volt.

Viktor Janukovics, a Majdan-tüntetések nyomán hivatalából eltávolított volt elnök állította le Ukrajna NATO-csatlakozási felkészülését. A jelenlegi parlament tavaly decemberben fogadott el törvénymódosítást, amelyben eltörölte az ország semleges státusát és felújította az atlanti szövetséghez való közeledést.

Az államfő ismételten kijelentette, hogy népszavazást szándékozik kiírni Ukrajna NATO-csatlakozásáról, amikor Ukrajna már teljesítette ennek kritériumait és meghívást kap a szervezetbe. A NATO-főtitkárt tájékoztatta arról, hogy jelenleg Ukrajna NATO-csatlakozását a lakosság több mint 60 százaléka támogatja.

Porosenko reményét fejezte ki, hogy a NATO soron következő, 2016 júliusában esedékes varsói csúcsértekezletén meghatározzák Ukrajna és az atlanti szövetség közeledésének stratégiáját. Mint fogalmazott, az orosz agresszió árnyékában a globális biztonság szempontjából különösen fontos Ukrajna és a NATO együttműködése.

NATO: Oroszország katonai erejével  jelen van a Donyec-medencében

Jens Stoltenberg az ülésen elmondta: több hírszerzési forrás is megerősíti, hogy Oroszország támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat és katonái jelen vannak a Donyec-medencében. Szavai szerint az atlanti szervezet már régóta figyelemmel követi Oroszország jelenlétét a Donyec-medencében, azt, hogy miként látják el orosz katonák fegyverekkel a szakadárokat és hangolják össze a fegyveres műveleteket Kelet-Ukrajnában.

Az ülésnek a nyilvánosság elől zárt részében az RNBO bizonyítékokat tárt a NATO főtitkára elé a kelet-ukrajnai orosz katonai jelenlétről. A főtitkár ismételten felszólította Oroszországot, hogy vonja ki katonáit a Donyec-medencéből, és hajtsa végre a minszki – a tartós rendezést célzó – megállapodásokban foglaltakat.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök az ülésen kijelentette, hogy Ukrajna sohasem kért támadófegyvereket a NATO tagországaitól, viszont támogatásra van szüksége védelmi képességeinek erősítése érdekében egy olyan atomhatalommal szemben, mint Oroszország, amely több tízmilliárd dollárt költött hadserege fejlesztésére, és most “az egész civilizált világot riogatja”.